Alle Norske bedrifter skal dokumentere hvilke inntekter og kostnader bedriften har i et regnskap.

Her forteller Tom Nielsen hva regnskap er og hvordan man setter i gang med regnskapsførsel – regnskap for dummies!

Hva er regnskap?

Et regnskap viser hvilke inntekter og kostnader en bedrift har i en gitt periode. Det viser også hvordan bedriftens eiendeler er finansiert (i form av egenkapital og gjeld).

Store Norske Leksikon definerer regnskap som et «sammendrag av foretakets bokføringer for en periode (…) i form av en oversikt over resultat av virksomheten og den økonomiske stillingen ved slutten av perioden».

Oppsettet i regnskapet skal være i henhold til føringene i regnskapsloven.

Hvordan føre regnskap?

Regnskap føres normalt i et regnskapsprogram. Her dokumenterer man inntektene og kostnadene i bedriften.

Inntektene er pengene bedriften får inn for salg av varer og tjenester. Disse registreres i regnskapsprogrammet når fakturaer registreres som «betalt».

Kostnader er utgiftene i virksomheten. Dette dokumenteres som oftest i form av kvitteringer eller regninger fra leverandører.

Prøv gratis

Trenger du hjelp? Slik får du billig regnskapsfører

Hvis du ikke har tid eller anledning til å gjøre regnskapet ditt selv, kan det være smart å sette ut jobben til en regnskapsfører.

Merk at det er store prisforskjeller i markedet og at du bør legge ut oppdraget på en sammenligningsside som Regnskapsklinikken.no eller lignende.

Slik får du rimelig regnskapsfører:

  1.  Gå inn på Regnskapsklinikken.no
  2. Bruk 2 minutter på å forklare hva du ønsker hjelp med
  3. Få 3 gratis tilbud og velg regnskapsføreren du liker best

Finn regnskapsfører på Regnskapsklinikken →

Enkelt regnskap

Alle inntekter og kostnader skal føres mot ulike konti i regnskapet. Med et regnskapsprogram blir jobben ganske enkel.

Her trenger du som regel ikke å tenke på debet og kredit. Isteden skal du tenke: «Hvilken konto tilhører denne transaksjonen?».

Dersom du eksempelvis legger inn en regning for husleie, skal denne føres mot konto 6300 Leie lokale. Inntekter føres mot en inntektskonto – som regel 30XX Salgsinntekt.

Tips: Et raskt Google-søk forteller ofte hvilken konto inntekten/kostnaden skal føres mot.

Regnskap eksempel

Regnskapet består av et resultatregnskap og et balanseregnskap.

Resultatregnskapet viser utviklingen i selskapets finansielle resultat, mens balanseregnskapet viser hvordan bedriften er finansiert.

I eksempelet under ser vi resultat- og balanseregnskapet til én av Norges største bedrifter:

Eksempel på et regnskap.

Dette må du vite når du skal føre regnskap

Regnskap Excel: Dumt

Å føre regnskap i Excel er sjeldent en god idé. Det skyldes at Excel-maler sjeldent møter myndighetenes krav til utarbeidelse av salgsdokumentasjon og at det fort blir rot.

Du kan lese mer om hvorfor du bør unngå regnskap i Excel her

Isteden bør du benytte deg av et rimelig regnskapsprogram. Vi anbefaler naturligvis Centiga. Her kan du føre regnskap – enkelt og uten å betale skjorta for det!

Regnskap på nett: Smart

Når du skal føre et regnskap – sørg for at alt ligger lagret på nett.

Det bidrar til at du alltid har anledning til å invitere inn en regnskapsfører som kan hjelpe deg og mulighet til å finne fram regnskapet og gjøre endringer når du er på farten.

Regnskap enkeltmannsforetak

Hvis du planlegger å starte et enkeltpersonforetak (tidligere enkeltmannsforetak), skal forventet overskudd i bedriften rapporteres i skattekortet. Det skyldes at enkeltpersonforetak betaler forskuddsskatt.

Her kan du lese mer om reglene knyttet til skatt og rapportering i ENK

MERK: Selv om bedriften din har omsetning under 50.000 kroner, skal inntekter og kostnader dokumenteres. De gir deg også fradrag på skatten.

Regnskap aksjeselskap

Alle aksjeselskaper er regnskapspliktige. Det betyr at de må sende inn et årsregnskap, i tillegg til skattemelding og næringsoppgave.

Momspliktige bedrifter (de med over 50.000 kr) i omsetning må også levere MVA-oppgave hver andre måned. Det samme gjelder A-melding for bedrifter som betaler lønn.

Dette er en oppgave de fleste velger å outsource til en regnskapsfører. Du kan finne en regnskapsfører som bruker Centiga her.

Regnskapsfører eller føre regnskap selv?

Dersom du har tid og evne til å føre regnskapet ditt selv, er det ingenting som hindrer deg i å gjøre det.

Her finner du 5 gratis ressurser for deg som skal føre regnskap selv

Likevel kan det være smart å starte med å ha regnskapet ditt hos en regnskapsfører, som hjelper bedriften å bygge rutiner før den eventuelt tar over hele eller deler av regnskapsarbeidet.

I Centiga er det mange hjelperessurser for deg som vil føre regnskapet ditt selv. Vi har blant annet hjelpevideoer og regnskapsfører i chat.

SE OGSÅ: 7 tips for et enkelt regnskap

Ofte stilte spørsmål

Tom svarer på ofte stilte spørsmål knyttet til regnskap og regnskapsføring:

Regnskapsførere har ulik pris. I Norge ligger timesprisen mellom 500 og 1600 kroner. Et godt tips er å be om et fastpristilbud fra flere aktører. Finn en regnskapsfører som bruker Centiga her.

Autorisert regnskapsfører er en beskyttet tittel som krever økonomisk utdannelse, arbeidserfaring innen regnskap og løpende kursing. Mer informasjon finner du hos Utdanning.no.

I årsregnskapet presenteres regnskapstallene for ett regnskapsår. Prosessen å avslutte et regnskapsår omtales ofte som et årsoppgjør. Dette innebærer å avstemme regnskapet, lukke det, lage nærliggende oppgaver og sende det inn til myndighetene.

Prøv Centiga gratis i 30 dager

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis