Introduksjon til debet og kredit

Debet og kredit brukes for å beskrive regnskapsprinsippet «dobbel bokføring». Det betyr at alle transaksjoner skal ha en debet-føring og kredit-føring av samme beløp.

Prinsippet forklares enklest med et eksempel. Dersom du driver en restaurant og skal handle matvarer til 3.000 kroner vil man kreditere 1920 Bank. Samtidig vil man føre 3.000 kroner i debet på konto 4000 Varekjøp, slik at regnskapet balanserer.

Man kan si at debet betyr pluss og at kredit betyr minus. Pengene går ut av bankkontoen: kredit. Samtidig plusses varebeholdningen med mer mat: debet.

Prøv et gratis regnskapsprogram

Hva er debet?

I regnskap er debet en transaksjon som løfter eiendelsverdiene eller reduserer gjeld i balansen. Disse balanseres med kredit som fungerer motsatt. Debet føres alltid på høyresiden av kontoen.

Dersom en bedrift, for eksempel tar opp et lån for å kjøpe utstyr, ville den lagt beløpet som DEBET Eiendeler og KREDIT Gjeld.

Usikker på krav til regnskap for Norske næringsdrivende? Link til mer informasjon i Altinn.

Hva er kredit?

Kredit-føringer gjøres alltid på høyresiden av en konto. Den øker enten verdien på egenkapital, gjeld, eller inntektskonto eller reduserer verdien av en eiendel eller i en kostnadskonto.

Når man skal bokføre en transaksjon vil det alltid være to eller flere posteringer. Når du betaler for en vare, vil for eksempel kjøpet bokføres DEBET Leverandørgjeld og KREDIT Bank.

LES OGSÅ: Hva er likviditetsbudsjett?

Debet kredit eksempel

For å forklare hvordan debet og kredit fungerer best mulig kan vi ta et illustrert eksempel.

La oss si at du bestemmer å kjøpe nytt verktøy til en verdi av 15.000 kroner. Dette er et driftsmiddel, så fører kostnaden debet Driftsmidler. Samtidig er du skyldig beløpet, hvilket gir kredit Leverandørgjeld.

Du ville bokført denne transaksjonen slik:

Eksempel som viser debet og kredit

Andre eksempler:

  • Betale for vare: Debet leverandørgjeld og kredit bank.
  • Selge vare til kunde på kreditt: Debet kundefordringer og kredit inntekt.
  • Kjøpe inventar kontant: Debet inventar og kredit kontant.

LES OGSÅ: Enkel oppskrift for å bokføre bilag

Vi anbefaler at du bokfører bilagene dine i et gratis regnskapsprogram. I Centiga er regnskap og fakturering helt gratis. Opprett en gratis konto og bokfør bilag på 2 min.

Prøv et gratis regnskapsprogram

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis