I enkeltpersonforetak betaler man i utgangspunktet ikke ut lønn. Unntaket er når bedriften har andre ansatte utover innehaver av selskapet.

Her forteller vi hvordan du tar ut private uttak fra enkeltpersonforetak og kjører lønn til ansatte. Vi gir deg også noen gode råd som kan hjelpe deg på veien.

Prøv lønnssystemet Tritt gratis

Ingen lønn til innehavere av enkeltpersonforetak

La oss starte med å forklare hvorfor du ikke har noen lønnsinntekt som innehaver av enkeltpersonforetak: Fra et skattemessig ståsted, skilles det ikke mellom deg og ditt enkeltpersonforetak. Du «er» bedriften, og dere regnes som et og samme skattesubjekt.

Derfor tar du ikke ut lønn fra selskapet, men private uttak.

Disse private uttakene regnes ikke som en kostnad og vil derfor ikke redusere resultatet i enkeltpersonforetaket. Dermed blir heller ikke skatten noe lavere av private uttak.

Skal du starte enkeltpersonforetak? Les hvordan du starter eget firma med et enkeltpersonforetak.

I Centiga sitt gratis regnskapsprogram er det enkelt å føre regnskap og bokføre private uttak. Opprett en gratis konto, og dra nytte av fordelene ved å ha regnskap og lønn i ett system.

Privat uttak i regnskapet

Du kan ta ut penger fra enkeltpersonforetaket når du vil. Det eneste du må huske er å registrere transaksjonen i regnskapet.

For å bokføre et privat uttak, registrerer du transaksjonen slik:

  • DEBET 2060 Privatuttak
  • KREDIT 1920 Bankkonto

For å føre privatuttak i Centiga går du til BokføringManuelt bilag.

Slik fungerer lønn i enkeltpersonforetak med ansatte

Hvis bedriften din har ansatte, skal det kjøres lønn på samme måte som i et aksjeselskap, men pengene som går til deg skal fortsatt registreres som private uttak.

I Centiga kan du kjøre lønn, sende ut lønnsslipper og levere A-melding direkte til Altinn. Lønnsutbetalingen bokføres automatisk, og hvis du har en egen bedriftskonto kan også betalingen og terminoppgjøret for skatt og AGA gjennomføres direkte fra systemet. Prøv lønnsmodulen gratis.

Med et lønnssystem (som Centiga lønn) blir mange av de vanskelige jobbene – som regnskapsføring og innsendelse av A-melding – gjort for deg, men det som er viktig å huske er at du også må betale skatt og arbeidsgiveravgift. Du kan gjøre dette ved å gå til RapporterAlle rapporterTerminoppgjørOpprett betalingerOpprett betaling for terminoppgave.

Pensjon for selvstendig næringsdrivende

Selv om du er sikret pensjon fra Folketrygden, kan det være smart å spare inntil syv prosjekt av beregnet personinntekt i pensjon. Her får du skattefri avkastning og betaler heller ikke formuesskatt av pengene som er i pensjonssparing.

Merk at du ikke ta ut pensjon før fylte 62 år. Ved dødsfall blir beløpet utbetalt som pensjon til pårørende.

Pensjonssparing føres ikke i regnskapet, men direkte i skattemeldingen. Tallene skal automatisk komme med i skattemeldingen, basert på tall fra pensjonstilbyderen din. Eventuelle gebyrer kan bokføres som kostnad på konto 5950 Obligatorisk tjenestepensjon (OTP).

Prøv lønnssystemet Tritt gratis

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis