Enkeltpersonforetak (tidligere enkeltmannsforetak) er Nordmenns foretrukne selskapsform.

Det skyldes at selskapsformen er enkel å holde vedlike, med fordeler som ingen krav til startkapital, årsregnskap, revisor eller aksjonærregisteroppgave.

Totalt er det registrert 430.000 ENK i landet, av cirka 580.000 bedrifter.

Her forteller vi hvordan man starter et enkeltmannsforetak, og viktige ting du bør tenke på når du skal starte bedrift (hint: lavere skatt og bedre samvittighet).

Først et lite tips: Send faktura og lagre kvitteringer i et gratis regnskapsprogram. I Centiga får du god hjelp og veiledning når du skal føre ditt første regnskap.

Starte enkeltmannsforetak

Mange tror at det er vanskelig å starte et enkeltmannsforetak, men det er det ikke.

For å registrere et enkeltpersonforetak i Altinn, trenger du kun oppgi et lite knippe opplysninger til Brønnøysundregisteret i Samordnet registermelding. Prosessen tar 5 minutter.

Finn frem BankID og kom i gang her:

Klikk her for å starte registreringsprosessen

Hvordan registrere enkeltmannsforetak: Steg for steg

For å starte et enkeltmannsforetak og registrere det i Brønnøysundregisteret, må du logge deg inn i Samordnet registermelding i Altinn.

Her velger du Registrere en ny virksomhet og organisasjonsform Enkeltpersonforetak. Her skal du svare på følgende:

1) Navn, adresse og kontaktopplysninger

Navn på foretaket og Adresse. Næringsdrivende med et midlertidig organisasjonsnummer skal også legge inn dette, før man gir epostadresse og mobilnummer.

2) Aktivitet/bransje

Her skriver du hva bedriften skal gjøre i én enkel setning. Eksempel: «Butikkhandel med dagligvarer, konsulenttjenester innen markedsføring, jordbruksvirksomhet med kjøtt- og melkeproduksjon.»

3) Innehaver

Fødselsnummer og etternavn. Husk å trykke på «legg til» før du klikker på «neste».

4) Ansatte og målform

Eventuelle ansatte (andre personer som skal ta ut lønn fra din bedrift) og om du foretrekker skriftlige tilbakemeldinger på bokmål eller nynorsk.

5) Daglig leder

Hvis du skal ansette en daglig leder (annen enn deg selv), må du oppgi dette med fødselsnummer og etternavn.

6) Regnskapsfører

Enkeltpersonforetak med regnskapsfører, skal rapportere organisasjonsnummeret til regnskapsfører. Finn en regnskapsfører her.

7) Revisor

På samme måte som du må legge inn eventuell regnskapsfører, skal du melde inn eventuell revisor.

8) Prokura

Du kan gi eventuell daglig leder fullmakt til å opptre på vegne av foretaket. Det gjør du enkelt ved å krysse av på «daglig leder» om du ønsker dette.

9) Opplysninger om underenhet

Her legger du kun inn opplysninger om bedriften din har overtatt et annet selskap og skal drive det videre.

10) Varsling og signering

Fortell Brønnøysundregisteret hvem du ønsker skal motta epost og SMS når selskapet er registrert.

Les også: 5 ting du må huske på når du skal starte egen bedrift

Starte enkeltmannsforetak pris

Det er gratis å registrere foretak i Enhetsregisteret.

Hvis bedriften har flere enn fem ansatte eller driver med varesalg, må den også registreres i Foretaksregisteret – dette koster 2.250 kroner og gjøres direkte i Samordnet registermelding.

Les også: Slik oppretter du et aksjeselskap

Viktig: Du må huske å endre skattekortet

Når selskapet er registrert, skal du betale skatt av overskuddet. Det gjøres i løpet av året resultatet genereres og kalles forskuddsskatt.

Du må selv melde ifra om at du skal betale forskuddsskatt. Det gjør du ved å endre skattekortet ditt.

SE OGSÅ: Hvor mye skatt må en bedrift betale?

…og: Ta vare på kvitteringer og få fradrag

Hvis du er flink til å ta vare på kvitteringer og registrere kostnadene dine i regnskapet, får du fradrag og lavere skatt.

Det skyldes at skatten knyttet til virksomheten beregnes av inntekter minus kostnader.

Vi anbefaler å bruke et gratis regnskapsprogram til å dokumentere kostnader og sende fakturaer. Slik sparer du både tid og penger.

Få et gratis regnskapsprogram

Ofte stilte spørsmål

Brønnøysundregisteret forvalter 18 ulike registre. Blant de viktigste registrene er enhetsregisteret, regnskapsregisteret og foretaksregisteret.

Her er bedrifter registrert med selskapsopplysninger og regnskap. Link til mer informasjon på Brønnøysundregistrenes nettside.

Det koster ingenting å starte ENK i Norge. Likevel må bedrifter som også skal registreres i foretaksregisteret betale 2.500 kroner. Dette gjelder et mindretall av enkeltpersonforetakene som etableres.

Den enkleste måten å få et gratis organisasjonsnummer på, er ved å registrere et enkeltpersonforetak. Det koster deg ingenting. Du kan registrere bedriften i Altinn på 5 minutter.

Det tar om lag 15 dager fra man registrerer bedrift til man får et organisasjonsnummer. Myndighetene vil holde deg løpende oppdatert om status i din sak, og du vil bli varslet pr. epost og mobil når selskapet er registrert.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis