Drømmer du om å starte ditt eget selskap? Da er det mye du må ette deg inn i og du må velge hva slags selskapsform som passer best for din virksomhet.

Her forklarer vi seg for steg hvordan du oppretter et aksjeselskap.

Et lite tips: Før regnskapet ditt i et  gratis økonomisystem.

Starte aksjeselskap steg for steg

Når du skal starte et aksjeselskap må du ha nok egenkapital, velge navn på selskapet, og registrere det.

Det er med andre ord mye du må tenke på før firmaet er opprettet og oppe og går. Her forklarer vi steg for steg hvordan du kan gå frem når du skal starte et aksjeselskap.

Aksjeselskap navn

Det første du må gjøre før du starter et AS er å velge navn. Det er flere regler du må forholde deg til når du skal velge navn til selskapet ditt. Det kan for eksempel ikke være navn på land, fylke eller kommune.

Ofte kan det være lurt å ha et beskrivende navn på selskapet, slik at kundene med en gang skjønner hvilke varer eller tjenester du tilbyr.

Kravene du må følge når du skal navngi et AS er:

  • Navnet må bestå av minst tre bokstaver
  • Navnet kan ikke være krenkende eller lovstridig.
  • Navnet skal ikke kunne veilede kunden
  • Navnet må inneholde ordet «aksjeselskap» eller AS

Dersom navnet er registrert i Folkeregisteret fra før, må du velge et annet navn. Eventuelt så kan du prøve å få rettighetene til navnet fra de som allerede bruker navnet.

Det kan være lurt å føre regnskapet i et gratis økonomisystem. I Centiga kan du sende et ubegrenset antall faktura og føre regnskapet helt kostnadsfritt.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Her lager over 5.500 Norske bedrifter fakturaer. Kundene gir oss 4,7 av 5 mulige stjerner i Google.

Vi skiller oss fra andre fakturasystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

Starte AS Altinn

Etter at du har bestemt deg for navn, må du stifte aksjeselskapet via Altinn. Dette gjør du via skjemaet «Stiftelse av aksjeselskap», og det tar ca. 15 minutter å fylle ut.

Alle eiere, stiftere og aksjonærer i selskapet må godkjenne oppgaven som du får i innboksen i Altinn. Deretter blir den sendt til Brønnøysundregistrene.

Behandlingstiden på søknaden kan variere og kommer an på hvor stor pågang det er hos Brønnøysundregistrene.  Men som regel får du svar i løpet av to uker.

Opprett firmakonto

For å starte et AS må du ha minst 30.000 kroner i aksjekapital. Detter er aksjeselskapet sine penger og skal brukes til utgifter du har knyttet til selskapet.

Du må opprette en firmakonto/aksjekapitalkonto i banken som du setter inn pengene på. Dette blir da driftskontoen til selskapet.

Det kan være lurt å be banken om en skriftlig bekreftelse på innbetalingen av aksjekapital. Denne kan du så legge ved når du registrerer aksjeselskapet i Foretaksregisteret.

I Centiga kan du koble systemet direkte til banken. Da kan du betale regninger direkte fra Centiga og sette bankavstemning på autopilot.

Se videoen under om hvordan du enkelt aktiverer bankintegrasjon i Centiga:

Kom i gang med Centiga →

Registrere AS i Brønnøysundregistrene

Når aksjeselskapet ditt er stiftet og godkjent i Altinn, vil du få en melding om at du må registrere selskapet i Foretaksregisteret.

Dette gjør du ved å fylle ut skjemaet Samordnet registermelding. Du må gjøre det senest innen tre måneder etter at du har skrevet under på stiftelsesdokumentet.

Starte firma uten egenkapital

Du kan ikke starte et AS uten egenkapital. For å starte et AS må du ha minst 30.000 kroner i aksjekapital, altså dine egne penger som du spytter inn i selskapet.

I tillegg må du registrere selskapet i Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene, og dette stiftelsesgebyret er på 5570 kroner. Men du kan bruke aksjekapitalen til å betale stiftelsesgebyret.

Infographic om kundefordring

Fordeler med å starte AS

Det finnes mange fordeler med å starte et aksjeselskap.

I et AS er det selskapet som er ansvarlig dersom noe skulle skje, og ikke deg som enkeltperson. Aksjeselskap skiller mellom deg som person og virksomheten din, og det er derfor lavere risiko å starte et AS enn et ENK.

i tillegg har du rett på ulike goder i et aksjeselskap, slik som alle andre ansatte. Disse godene er for eksempel sykepenger, uføretrygd, fødselspenger og pensjonssparing.

Med et aksjeselskap er det også enklere å få investorer, dersom du skulle ønske eller ha behov for det. Du kan også redusere skatten som du må betale, ved å ikke ta ut hele overskuddet, men la pengene bli stående i selskapet.

Er du i tvil om hva du skal levere? Snakk med en regnskapsfører i Centiga

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis