Det er mange som ønsker å bli selvstendig næringsdrivende og starte egen bedrift. Da får du jobbe med akkurat det du vil og kanskje det du er best på. I tillegg har du mye fleksibilitet og kan legge opp dagene slik du selv ønsker.

På Starte-AS.no kan du opprette ditt eget aksjeselskap raskt og effektivt. Les Starte-as.no sin 9-steg guide til å starte egen bedrift.

Et lite tips: Før regnskapet ditt i et  gratis økonomisystem.

Starte egen bedrift ideer

En av de viktigste tingene du må ha på plass før du kan starte en bedrift er en forretningsidé. Du må vite hva du skal drive med og hvordan bedriften skal tjene penger, altså hva du skal selge.

Du bør også gjøre deg noen tanker om hvilket marked du skal etablere deg i, og hvem som er målgruppen din. Her kan det være lurt å se på hvem idealkunden din er også.

Her er 5 tips til hva du må huske på når du skal starte egen virksomhet:

1. Lag en plan

Før du starter egen virksomhet kan det være lurt å finne ut hvor du skal starte. Skal du starte noe som krever store investeringer før du tjener penger på det, eller skal du starte noe som gjør at du får inntekter med en gang?

Du bør også finne ut om du skal starte alene eller sammen med noen og om du skal ha ansatte eller ikke.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Her lager over 5.500 Norske bedrifter fakturaer. Kundene gir oss 4,7 av 5 mulige stjerner i Google.

Vi skiller oss fra andre fakturasystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

2. Velg et godt navn

En viktig del av det å starte eget selskap er også å velge navn på selskapet. Et godt selskapsnavn kan gjøre at virksomheten din blir lagt merke til. Det kan være avgjørende for at kunder og andre husker deg og forstår hva du driver med.

3. Velg selskapsform

Når du har tenkt gjennom disse punktene, må du velge hvilken type selskapsform du ønsker å starte. De aller fleste velger enten enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS).

Den største forskjellen mellom ENK og AS er risikoen du tar. Enkeltpersonforetak skiller ikke mellom deg som person og bedriften, og det er du som har det fulle ansvaret for økonomien i selskapet. Mens i et aksjeselskap er risikoen mindre, og du er kun ansvarlig for den kapitalen du selv har lagt inn i selskapet.

En annen ting du bør vite er at det er gratis å starte et ENK, mens for å starte et AS må du ha 30.000 i egenkapital for å starte selskapet.

Les også: Enkeltmannsforetak – fordeler og ulemper

Infographic om kundefordring

4. Lag et realistisk budsjett

Det er lett å være optimistisk i oppstartsfasen av en bedrift, men for å unngå en smell bør du sette opp et realistisk budsjett for de første månedene av virksomheten. Det er viktig at du ikke undervurderer kostnadene. Pass på at du får med alle kostnadene du har i oppstartsfasen i budsjettet.

Det er lurt å fakturere kunden med en gang du har levert varen eller tjenesten. Da får du pengene dine raskt på konto og du kan betale bedriftens utgifter, i tillegg får du likviditet i regnskapet.

Visste du at: Du kan sende et ubegrenset antall faktura i Centiga helt gratis, både som PDF og EHF.

5. Før regnskap fra første dag

Alle næringsdrivende må føre regnskap, og det er lurt å gjøre dette fra dag én. Da har du kontroll over virksomhetens økonomi fra starten av og du kan enkelt gå tilbake i regnskapet å finne tall du kanskje lurer på.

I Centiga kan du føre regnskapet ditt helt kostnadsfritt! Få oversikt over flere programmer og tjenester alle startups bør kjenne til.

Dersom du fører regnskapet i Centiga kan du føle deg trygg på at det gjøres i henhold til alle lover og regler. I Centiga kan du også betale ut lønn dersom du har ansatte i bedriften din.

Se videoen under om hvordan du enkelt kan lage gratis faktura i Centiga:

Kom i gang med Centiga →

Enkeltpersonforetak skatt under 50000

Dersom du driver et enkeltpersonforettak og har omsetning på under 50.000 kroner i løpet av ett år, og du ikke er MVA-registrert, så er du ikke bokføringspliktig. Men du må uansett dokumentere alle inntekter og kostnader selskapet har, og oppbevare det på en oversiktlig måte.

Med faktura- og regnskapsprogrammet til Centiga har du enkelt oversikt over regnskapet og alle sendte fakturaer, både betalte og de du venter på betaling for. I tillegg dokumenteres det på en fin og oversiktlig måte, og du trenger ikke oppbevare det noe annet sted.

Innovasjon Norge støtte

Når du starter bedrift, kan du søke om støtte fra ulike hold. Hos Innovasjon Norge kan du søke om finansiering til å gjennomføre markedavklarings- og kommersialiseringsprosjekter. Du kan også søke om både tilskudd og lån til oppstartsbedriften din.

For å få kunne søke om tilskudd i oppstartsfasen må virksomheten ha som mål å skape verdier gjennom innovasjon. Virksomheten må være registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund for mindre enn fem år siden, og du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis