Så mye skatt må bedrifter betale
Norske bedrifter skattlegges i form skatt på inntekt og selskapsskatt.
Dersom du driver et enkeltpersonforetak (ENK), skal du betale skatt av hva du tjener. Dette innrapporteres til myndighetene på skattekortet. Hvis du har en annen jobb i tillegg til din egen bedrift, er det det totalinntekten du skal gi myndighetene.
Aksjeselskap (AS) betaler skatt av overskuddet i form av selskapsskatt. Denne er 22 prosent.
Vi anbefaler at du bruker et gratis regnskapsprogram.
Merverdiavgift
Alle bedrifter med over 50.000 kroner i årlig omsetning skal også betale merverdiavgift (MVA).
Bedrifter selger med MVA på de fleste varer og tjenester. Det er summen MVA på varer/tjenester bedriften har solgt minus MVA på varer den har kjøpt som skal betales til myndighetene.
Det finnes fire MVA-grupper i Norge. Link til mer informasjon om MVA for bedrifter.
Skatt enkeltpersonforetak
Innehavere av enkeltpersonforetak fører forventet overskudd fra enkeltpersonforetaket på skattekortet i feltet «Overskudd annen næring».
Merk: Dersom bedriften forventer overskudd, må den søke om forskuddsskatt første inntektsår.
Basert på dine forventninger til selskapets inntekt, blir du fakturert for forskuddsskatt fire ganger i året: I midten av mars, juni, september og desember. Når året er ferdig, rapporterer du de endelige tallene i Skattemeldingen.
LES OGSÅ: Enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb? Slik gjør du det
Skatt Aksjeselskap
Aksjeselskap regnes som egne skattesubjekt. Det betyr at bedriftens skatt ikke har noen ting med din personlige skatt å gjøre. Bedriften skal betale 22 prosent skatt av overskuddet (forskuddsskatt) innen 15. februar og 15 april i året etter at pengene er tjent.
Hvis bedriften har ansatte skal du også trekke skatt av deres inntekt. Disse pengene skal settes på en skattetrekkskonto. Videre må virksomheten betale arbeidsgiveravgift. Denne beregnes etter satsens som gjelder i sonen bedriften har sin virksomhet.
Med et lønnssystem blir arbeidsgiveravgift, skattetrekk og A-melding håndtert automatisk. I Centiga koster lønn kun 99 kr/mnd. Regnskap og fakturering er gratis.
Viktig: Lever MVA-oppgave hver annen måned
Dersom bedriften din er MVA-pliktig, skal den sende inn MVA-melding seks ganger i året.
Her forteller du myndighetene hva firmaet ditt har betalt i MVA og hvor mye MVA den har mottatt fra kunder. Dersom bedriften har betalt mer MVA enn den har krevd inn, vil du få igjen penger av skattemyndighetene og visa versa.
LES OGSÅ: Slik skriver du av på skatten i enkeltpersonforetak
Slik betaler du MVA i Centiga
Alle bedrifter som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret aktiverer MVA når de legger selskapet inn i Centiga. Bedrifter som ikke aktiverte dette når de opprettet konto, kan gjøre det under Innstillinger → MVA.
For å sende MVA-melding direkte fra systemet, gjør du følgende:
- Logg deg inn i Altinn
- Klikk på Profil, roller og rettigheter → Avanserte innstillinger → Datasystem
- Logg deg inn i Centiga
- Skriv inn System-ID og passord under Innstillinger → Altinn-innstillinger
For å opprette MVA-oppgave, går du inn på Rapporter → MVA-rapport → Opprett MVA-melding. Her velger du år og termin, før systemet veileder deg videre.
Les også: Ny skattemelding: Slik leverer du skattemeldingen i 2022
Unngå skatt på overskudd?
Det er ikke lov eller muligheter for å unngå skatt på overskudd på en annen måte enn å bruke mer penger enn bedriften har i inntekter. Dog kan selskapseiere utsette utbytteskatt ved å opprette et holdingselskap som investerer pengene i andre virksomheter.
Det betyr at holdingselskapet kan fungere som en «sparegris» hvor man gjør avkastning på pengene til selskapet blir solgt eller man tar et endelig utbytte.
Og husk: I Centiga kan du føre regnskap og sende faktura helt gratis: