Hva er forskuddsskatt?

Når en bedrift eller selvstendig næringsdrivende ikke har en arbeidsgiver som hjelper den med å trekke skatt, må man gjøre det selv. Det gjør man ved å søke om forskuddsskatt.

Det er stor forskjell på skatt for enkeltpersonforetak og AS. For lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende, betales forskuddsskatten etter hvert som den opptjenes. Aksjeselskap derimot betaler den etterskuddsvis.

SE OGSÅ: Skatt for ENK og AS enkelt forklart

Søknad om endring

For selvstendig næringsdrivende skal skatten betales løpende etter som inntekten opptjenes. Derfor er det viktig at du gjør et godt estimat for hva overskuddet i virksomheten kommer til å bli før du søker om forskuddsskatt. Slik forhindrer du restskatt.

Skatten du skal betale beregnes ut fra overskuddet (inntekter minus kostnader) i bedriften. I et enkeltpersonforetak er overskudd og din personinntekt den samme, forbeholdt at du ikke har arbeidsgiveransvar.

Ettersom du og ditt enkeltpersonforetak regnes som ett og samme skattesubjekt, skjer beregningen på skatten du skal betale utfra overskuddet i bedriften din, pluss andre inntekter og fradrag du har personlig. Derfor vil dette ligge i din søknad om forskuddsskatt.

Regning for skatten blir utsendt fire ganger i året: 15. mars, mai, september og november.

Alle nyetablerte bedrifter må søke om forskuddsskatt. Det blir ikke gjort automatisk det første året. Klikk her for å søke om/endre forskuddsskatt til ditt ENK.

Slik skal skatten bokføres

Forskuddsskatt skal bokføres debet 2540 Forskuddsskatt upersonlig skattyter og kredit 1920 Bankinnskudd. I Centiga kan du føre regnskapet ditt helt kostnadsfritt. Opprette din gratis konto.

Forskuddsskatt terminer

Som nevnt, er det ulike innbetalingsdato for forskuddsskatt for enkeltpersonforetak og aksjeselskap.

Enkeltpersonforetak betaler forskuddsskatt:

  • mars
  • mai
  • september
  • november

Aksjeselskap betaler forskuddsskatt:

  • februar
  • april

Altinn forskuddsskatt

Skattetrekksmeldingen sendes i Altinn til personer med forskuddsskatt.

Klikk her for å logge deg inn i din innboks i Altinn.

I Centiga er regnskap og fakturering helt gratis. Etter at du har opprettet en bruker kan du lage din første faktura. Systemet gir deg naturligvis god veiledning.

Du kan også kjøre lønn i systemet. Enkel banktilkobling sørger for en smertefri prosess.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis