Har du planer om å starte et enkeltmannsforetak? Da er det viktig at du gjør deg kjent med reglene knyttet til regnskap for selvstendig næringsdrivende.

Her forteller vi hvilke regnskapsregler som gjelder din bedrift.

Regnskap enkeltmannsforetak: Krav og regler

Enkeltmannsforetak med under 50.000 kroner i omsetning

Enkeltmannsforetak med under 50.000 kroner i omsetning, og som ikke er MVA-registrerte, trenger ikke å føre et regnskap. Likevel er de pliktige til å dokumentere hvilke inntekter og kostnader bedriften har.

Forventede inntekter og kostnader skal rapporteres på forhånd i skattekortet, og endelige tall skal innrapporteres i skattemeldingen.

Enkeltmannsforetak med over 50.000 kroner i omsetning

Enkeltmannsforetak med over 50.000 kroner i omsetning har bokføringsplikt og skal føre regnskap og levere næringsoppgave i tillegg til skattemeldingen.

Den enkleste måten å føre regnskapet på er ved å bruke et regnskapsprogram. Vi anbefaler deg å ta i bruk et enkelt regnskapsprogram som er tilpasset enkeltpersonforetak.

OBS! Regnskapet skal være ajour innen fristen for innlevering av MVA-oppgaven.

De fleste norske bedrifter må føre et regnskap, men hvis du har et enkeltpersonforetak med en omsetning under 50.000 kroner i året trenger du kun holde en oversikt over inntekter og kostnader.

I Centiga sitt regnskapsprogram får du varsler om viktige frister og kan levere MVA-meldingen direkte fra systemet. Her kan du se hvordan systemet fungerer:

Dette får du i Centiga Standard:

  • Regnskapsprogram og mobilapp
  • Fakturering
  • Bankavstemming
  • MVA-innlevering
  • Purring og inkasso
  • Webinarer og hjelpevideoer
Få ditt regnskapsprogram

Hvordan føre regnskap?

Bedrifter med bokføringsplikt må utarbeide et regnskap. Dette betyr at man må lage en resultatrapport og balanserapport.

Den enkleste måten å føre et regnskap på er i et regnskapsprogram.

Dette er viktig å tenke på:

  • Lag faktura korrekt og i tide: Med rask fakturering, får du også raskere betalt. Husk å bruke fakturamodulen i regnskapsprogrammet når du fakturerer, slik at fakturaen registrerer seg automatisk i regnskapet når du registrerer den som «betalt».
  • Ta bilde av alle kvitteringer og regninger: Send bilag som vedlegg til epostadressen i regnskapsprogrammet, slik at utgiften legges klar til bokføring.
  • Husk viktige frister: Skattemelding, Næringsoppgave, og MVA-melding skal leveres i tide.
  • Lær deg det viktigste: Bli kjent med debet og kredit, og lær deg å velge riktig konto i regnskapet.
  • Gjennomfør bankavstemming: Kontroller om inntekter og kostnader i regnskapet, samsvarer med inntekter og utgifter i banken. Les mer om bankavstemming her.
  • Start tidlig: Regnskap kan være tidkrevende, bokfør derfor inntekter og kostnader god tid i forveien av fristene.
  • Om du forventer overskudd det første året: Husk å søke om forskuddsskatt.

Viktig: Velg riktig regnskapsprogram

Valg av regnskapsprogram er en viktig avgjørelse – når man først har valgt et system kan det være tidkrevende å bytte. Vi anbefaler at du prøver Centiga. Det er et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Her kan du føre regnskap og sende rapporter inn i Altinn helt kostnadsfritt. Systemet er enkelt og intuitivt, uten at det går på bekostning av funksjonalitet.

Les om andres erfaringer med Centiga her

Slik fører du et bilag

Alle inntekter og kostnader du registrerer i regnskapet, kalles «bilag». Når du skal registrere en kostnad i regnskapet, må du opprette et bilag med kvitteringen fra kjøpet som dokumentasjon.

Her viser vi hvordan du bokfører en kostnad i Centiga:

Skatt og MVA: Dette må du tenke på

Alle enkeltpersonforetak med overskudd skal betale forskuddsskatt. Dette er en skatt som betales løpende i løpet av inntjeningsåret. Hvis du regner med å tjene penger i første driftsår, skal budsjettert overskudd skal rapporteres i en søknad om forskuddsskatt.

Betaler du allerede forskuddsskatt? Den kan endres hos Skatteetaten.

Når omsetningen passerer 50.000 kroner i omsetning skal bedriften registreres i Merverdiavgiftsregisteret og ta seg betalt med MVA.

Les mer om MVA i enkeltpersonforetak her.

Trenger du regnskapsfører? Sett jobben på anbud!

De fleste enkeltpersonforetak drives ved siden av fast jobb. Dermed har man ofte ikke anledning til å gjøre regnskapet selv.

Ved å sette ut jobben til en regnskapsfører sparer du tid og bekymring. Merk at det er store pris- og kvalitetsforskjeller i bransjen. Derfor kan det være lurt å sette ut jobben på anbud hos Regnskapsklinikken.no eller en annen sammenligningstjeneste.

Slik finner du regnskapsfører:

  1. Forklare hva du trenger hjelp med på Regnskapsklinikken.no
  2. Få 3 gratis og uforpliktende tilbud
  3. Velg regnskapsføreren som gir det beste tilbudet

Få tilbud fra 3 regnskapsførere →

Krav til bokføring

Regnskapsførere som jobber mot enkeltmannsforetak, tar som regel mellom 800 og 1.200 kroner i timen.

Mange regnskapsførere tilbyr «kvalitetskontroll», som innebærer at de sjekker om regnskapet ditt er ført korrekt – enten for det siste året eller kun foregående måned.

Her sjekkes blant annet følgende:

  • Riktig bruk av konti i regnskapet
  • Merverdiavgift
  • Skatt og AGA

Ønsker du en kvalitetskontroll? Finn en regnskapsfører her

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis