Har du en gründerspire i magen og planer om å starte bedrift?

Det å lykkes som selvstendig næringsdrivende krever at man har en god idé og en plan for hvordan virksomheten skal lykkes.

La oss starte med med litt basics:

Selvstendig næringsdrivende definisjon

Uttrykket selvstendig næringsdrivende består av ordet «selvstendig» og ordet «næringsdrivende».

I bokmålsordboken  beskrives en selvstendig person som fri og uavhengig, mens næringsdrivende betyr å drive en næringsvirksomhet. Det betyr at en selvstendig næringsdrivende er en næringsdrivende uten ansatte.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er 320.000 personer som kan karakteriseres som selvstendig næringsdrivende. Majoriteten har et enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb.

Her er fem gode råd til deg som planlegger å starte for deg selv:

1. Lag en god forretningsplan

Før du bestemmer deg for å starte bedrift trenger du en god forretningsplan. Her må du utarbeide en analyse av konkurransesituasjonen i markedet og fortelle hvorfor ditt produkt vil bli den foretrukne løsningen er for en tilstrekkelig mengde kunder.

I forretningsplanen er det også viktig at man tar høyde for at bedriften har økonomi til å investere i utstyret som trengs og tåler en periode med svake økonomiske resultater før produktet er på markedet og folk betaler for produktet (eller tjenesten) du selger.

Bonustips: Velg et enkelt og gratis regnskapsprogram til å føre regnskapet ditt.

2. Test ideen på markedet

Det finnes mange gode ideer der ute, men ikke alle har et godt forretningsmessig potensial.

Derfor kan det være smart å gjennomføre et prosjekt for forretningsideen testes på markedet før produktet lanseres i stor skala.

Er det mulig å lage en prototype eller en MVP som kan testes mot et lite utvalg kunder?

MVP står for Minste brukbare produkt og er et svar på hvordan du kan lansere produktet til lavest mulig kostnad før man vet at produktet faktisk vil lykkes.

Med en god MVP-test, kan du føle deg trygg på at det er marked for løsningen du vil selge, og at utformingen, funksjonalitet og brukerflyten er slik kundene ønsker.

Les også: Slik skriver du forretningsplan

3. Husk skatt og MVA

Når du driver bedrift er det viktig at du setter av penger til å betale skatt og MVA.

Skatten beregnes av resultatet i bedriften – altså inntekter minus kostnader. Derfor er det viktig at du dokumenterer alle inntekter og kostnader i et regnskap fra dag én.

Vi anbefaler at du bruket et gratis regnskapsprogram.

Bedrifter med over 50.000 kroner i omsetning må også selge varene sine med moms. Det er fort å glemme i et hektisk gründerliv.

Les mer om skatt for selvstendig næringsdrivende her

4. Unngå å gå tom for penger

Det kan fort bli dyrt å starte bedrift. Derfor er det viktig å ha god tilgang på penger – ofte utover det man har spart opp selv.

Penger til bufferkontoen kan sikres på flere måter. I Altinn finner du blant annet en oppdatert oversikt over støtteordninger for ulike type bedrifter.

I tillegg kan selvstendig næringsdrivende søke om kassekreditt og inngå en avtale om fakturasalg. Begge disse finansieringsformene kan være smarte å benytte seg av om man trenger penger raskt.

Et annet godt tips kan være å starte livet som selvstendig næringsdrivende med en fast jobb ved siden av livet som entreprenør, slik at du reduserer den privatøkonomiske risikoen knyttet til prosjektet.

5. Bruk rimelige systemer

Regnskapsprogram, forsikring, og bank – utgiftene er mange for nyetablerte bedrifter.

I dag finnes det mange leverandører som utfordrer store selskaper på pris. For eksempel kan du føre regnskap og sende faktura helt gratis i Centiga.

På samme måte tilbyr pensjonsselskapet Duvi pensjon med automatisk innrapportering av ansattdata til samme pris som andre pensjonstilbydere uten denne funksjonen – tid og penger spart.

Sjekkliste for selvstendig næringsdrivende

Det er flere ting selvstendig næringsdrivende kan gjøre for å få en enklere og tryggere hverdag. Dette er de viktigste:

  • Lag en forretningsplan
  • Test produktet på markedet
  • Sørg for at du har nok penger
  • Start med rimelige leverandører

Skal du starte bedrift? Kom i gang med et gratis regnskapsprogram.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis