De aller fleste virksomheter er MVA-pliktige, men dersom du har en omsetning på under 50.000 kroner i året trenger du ikke betale MVA.

Info Ikon

I Centiga sitt gratis regnskapsprogram er det superenkelt å levere MVA-melding. Se vårt gratis kurs i MVA eller opprett en gratis konto.

Slik registrerer du selskapet i MVA-registeret

For at en virksomhet skal kunne inkludere MVA i salgsprisen på varene eller tjenestene sine, må virksomheten være registrert i MVA-registeret.

Du registrerer virksomheten din i MVA-registeret ved å sende inn registreringsskjema i Altinn. Dersom du selger varer eller tjenester som er unntatt MVA, trenger du ikke registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret.

MVA rapporteres annenhver måned i MVA-oppgaven. 1. termin leveres 10.april, og fristen for å levere og betale MVA er alltid den tiende hver annen måned.

Dersom du ikke betaler merverdiavgiften i tide, vil du få forsinkelsesrenter fra dag en. Etter 14 dager vil myndighetene igangsette tvangsinnfordring.

Les mer om hva merverdiavgift og hvordan det fungerer her

MVA-registrering Altinn

For å kunne registrere virksomheten din i MVA-registeret må selskapet ha et organisasjonsnummer. I tillegg må du som næringsdrivende for virksomheten være elektronisk bruker for å kunne signere i Altinn.

For å få elektronisk bruker i Altinn må du ha norsk fødselsnummer eller D-nummer. Dersom du ikke har noen av disse, må du sende inn skjemaet Samordnet registermelding del 1 på papir. Dette sendes så til Brønnøysundregistrene.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Her lager over 5.500 Norske bedrifter fakturaer. Kundene gir oss 4,7 av 5 mulige stjerner i Google.

Vi skiller oss fra andre fakturasystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

Forhåndsregistrering MVA

Når du starter en virksomhet, kan du søke om forhåndsregistrering i Merverdiavgiftsregisteret dersom du er sikker på at du kommer til å ha en omsetning på over 50.000 kroner innen tre uker etter oppstart.

Dersom virksomheten din skal ha store investeringer ved oppstart, er det også mulig å søke om forhåndsregistrering i Merverdiavgiftsregisteret.

Les også: MVA-frister 2022

Merverdiavgift i Centiga

I Centiga kan du enkelt opprette MVA-oppgave. Slik gjør du det:

  1. Logg deg inn i systemet med din Centiga-bruker
  2. Går til Rapporter → MVA-rapport
  3. Trykk på Opprett MVA-melding
  4. Velg år og termin, og systemet veileder deg videre

I Centiga kan du bokføre og føre regnskapet helt kostnadsfritt. Du kan også sende og betale et ubegrenset antall faktura gratis, både som PDF og EHF.

Du kan enkelt koble Centiga til Altinn. Se videoen under om hvordan du gjør det:

Kom i gang med Centiga →

Moms i Norge

Moms er et annet ord for merverdiavgift, og du kan derfor oppleve at de to ordene brukes om hverandre.

I Norge er satsen for moms 25 prosent på de fleste varer og tjenester, men det finnes også produkter som har en lavere MVA-sats. Noen spesielle varer og tjenester er også fritatt moms.

MVA register

Når du er registrert i MVA-registeret, skal du sende inn MVA-melding seks ganger i året. I MVA-meldingen skal det komme frem hvor mye MVA du har krevd inn og hvor mye du har betalt til leverandørene.

Her vil det komme frem om du har penger til gode eller om du må betale noe tilbake til staten.

Dersom du har en periode uten aktivitet i virksomheten, må du fortsatt levere MVA-melding så lenge virksomheten din eksisterer og er MVA-registrert.

Infographic om kundefordring

MVA-loven

Merverdiavgiftsloven inneholder regler for omsetningsavgiften på varer og tjenester som skal betales til staten.

Det er MVA-loven som slår fast at virksomheter med omsetning på over 50.000 kroner i løpet av et regnskapsår skal betale merverdiavgift.

For veldedige og allmennyttige organisasjoner er beløpsgrensen på 140.000 kroner.

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis