Slik sender du faktura

Centiga er et gratis fakturaprogram hvor du kan sende faktura helt gratis. Fakturaene kan enten sendes som PDF eller EHF (elektronisk fakturaformat).

For å sende din første gratis faktura trenger du bare å opprette en gratis konto. Det gjør du ved å trykke på knappen under:

Send gratis faktura nå →

Fremgangsmåte

Når du er inne i Centiga tar det om lag 2 minutter å sende din første faktura. Slik sender du faktura:

  1. Gå til Salg → Opprett ny faktura
  2. Følg instruksjonene til vår interaktive fakturaguide
  3. Trykk «Opprett Faktura» og last ned PDFen

Dersom du aktiverte EHF når du registrerte deg som bruker i Centiga, vil fakturaen automatisk sendes som EHF til kunden din (om den er registrert i ELMA-registeret). Hvis ikke får du en PDF du kan sende pr. epost.

Fakturaformat

Faktura kan enten sendes som PDF eller EHF. Hovedforskjellen mellom de to ulike fakturaformatene er at det ene formatet er elektronisk, mens det andre kun er et dokument.

SE OGSÅ: Vanlige feil når man skal lage faktura

Sende faktura som PDF

Privatpersoner og små bedrifter foretrekker ofte å få faktura som PDF. Når man sender faktura som PDF er mottakeren nødt til å legge fakturaen inn i regnskapssystemet og betale regningen i nettbanken eller via økonomisystemet.

Sende faktura som EHF

EHF er på mange måter et tryggere filformat enn PDF. EHF-faktura sendes direkte til kundens regnskapssystem. Det bidrar til å øke sannsynligheten for at fakturaen blir betalt, og at betalingen blir gjort korrekt, ettersom alt av data avleses automatisk.

Link til mer informasjon om EHF-faktura

Sende faktura til utlandet

I Centiga kan du enkelt velge språk på fakturaen du sender i feltet. Ved å sette fakturalayouten til Engelsk blir fakturaen din automatisk oversatt til engelsk. Du kan også bestemme valuta i feltet for ordrelinjer og pris.

TIPS: Når du sender faktura til utlandet er det viktig at du skriver BIC/SWIFT og IBAN i fakturaen. Da er du sikret at kunden har tilstrekkelig bankopplysninger.

Lage faktura i Excel?

Når man skal sende sin første faktura kan det være fristende å lage den i Excel. Da møter man ikke føringene i Forskrift til Bokføringsloven, som krever at man ikke kan endre på nummerserien i fakturaen.

Derfor anbefaler vi at du isteden bruker et gratis fakturaprogram som hjelper deg å lage faktura i henhold til gjeldende lover og regler.

Få ditt gratis fakturaprogram

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis