Nesten alle som driver en bedrift er lovpålagt å føre regnskap. Regnskapet skal danne grunnlaget for de lovpålagte oppgavene som skal leveres til myndighetene.

Regnskapsfører

En regnskapsfører skal hjelpe bedrifter med regnskapet, og det er regnskapsføreren sitt ansvar å sørge for at alle relevante opplysninger tas inn i regnskapet slik at det blir riktig og fullstendig.

Noe av det som skiller regnskapsførere fra hverandre er systemene de jobber i.

Dersom du trenger en regnskapsfører kan du sjekke ut oversikten vår over profesjonelle regnskapsførere til en lav pris.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Systemet er laget av regnskapsførere som ønsker å demme opp i prispresset på systemsiden av regnskapsbransjen.

Vi skiller oss fra andre regnskapssystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

Kom i gang

Føre regnskap i Excel

Dersom du ønsker å føre regnskapet selv kan du enten gjøre dette i Excel eller i et regnskapsprogram.

Les vår guide for deg som er ny med regnskap

Vær obs på at dersom du velger å føre regnskapet ditt i en Excel-mal, kan du maks føre 600 bilag. I tillegg bør du ha litt kunnskap om regnskapsføring, kjenne til de lovpålagte kravene, og du må opprette funksjoner som MVA-kontoer selv. Derfor anbefaler vi å bruke et fullverdig regnskapsprogram.

Bokføringsloven

Det finnes unntak for når du trenger å føre regnskap. Dersom selskapet har en omsetning på under 50 000 kroner i året, og ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, så er du ikke bokføringspliktig.

Bokføringsloven slår fast at du er pliktig til å føre regnskap etter bokføringsreglene. Altså alt som skal være med i et regnskap, som kjøp og salg som påvirker virksomheten, oppbevaring av dokumentasjon og krav til ajourhold.

Vær obs på at det er forskjell på å være bokføringspliktig og regnskapspliktig. Selskaper som har inntil 20 ansatte, og eiendeler på inntil 20 millioner kroner, og selskaper med under 5 millioner kroner i inntekt, med inntil 5 ansatte er kun bokføringspliktig.

5 grunner til å velge Centiga

Regnskapsprogram enkeltmannsforetak

Dersom du driver et enkeltpersonforetak og lurer på hvordan du kan føre regnskapet ditt, anbefales det å bruke et regnskapsprogram. Det finnes flere ulike regnskapsprogrammer, der noen er nettbaserte mens andre må du laste ned på enheten din.

De nettbaserte systemene har mange av de samme grunnfunksjonalitetene, men pris og brukervennlighet varierer. Tanken bak de nettbaserte regnskapsprogrammene er at du skal kunne fakturere og ha tilgang til regnskapet ditt når og hvor du vil.

Les mer om ulike økonomisystemer her

Hvis du ønsker å bruke så lite tid og penger som mulig på regnskapsføring, anbefales det å bruke et gratis økonomisystem.

Gratis regnskapsprogram

I Centiga kan du enkelt føre regnskapet ditt helt gratis. Det er laget av regnskapsførere som synes at dagens økonomisystemer er altfor dyre. I Centiga kan du føre regnskapet ditt og sende faktura helt kostnadsfritt.

Systemet er enkelt i bruk og har alle funksjonene du trenger for å holde kontroll på økonomien.

Funksjoner som enkel bokføring, automatisk bankavstemning, Altinn-innsendelse, og ulike rapporter skal gjøre det enkelt for deg å føre regnskapet ditt selv om du ikke har så mye erfaring med økonomi eller regnskapsføring fra før.

LES OGSÅ: Pris på regnskapsprogram for små bedrifter

Se hvordan du enkelt kan bokføre bilag i Centiga her:

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis