ERP-systemer: Stor oversikt
Norge har et stort utvalgt av ERP-systemer. Prisen på de ulike systemene er til tider svært høy, og ofte er det vanskelig å sammenligne priser som følge av kompliserte prismodeller
Dette er et tema bransjeorganisasjonen Regnskap Norge har valgt å sette søkelys på. De påpeker at de største og mest populære programmene er flinke til å ta seg ekstra betalt for transaksjoner, antall brukere og kunder – til tross for en allerede høy månedspris.
Etter å ha kartlagt prisene til alle ERP-systemene på markedet, laget Regnskap Norge en oversikt over hva de ulike systemene koster i snitt.
Priskartleggingen viser at regnskapsprogrammet Centiga er det rimeligste på markedet. Det er et gratis regnskapssystem på nett, med betalte tilleggstjenester for bedrifter med avanserte behov. Merk at prisene oppgitt i oversikten er regnskapsføreres innkjøpspris.
Her er listen over de billigste ERP-systemene i Norge:
1. Centiga
Gjennomsnittspris: 163 kr/mnd
Centiga er et enkelt og intuitivt regnskapsprogram for små og mellomstore bedrifter. Her kan bedrifter sende fakturaer og føre regnskap helt gratis.
Virksomheten tjener penger på ekstratjenester som Lønnsmodul til 99 kr/mnd og Fakturatolk til 50 kr/mnd. Hvis du ikke betaler noen tilleggstjenester, trenger du ikke betale noen ting.
Centiga har all funksjonaliteten du kan forvente av et moderne ERP-system. Du kan koble det til banken med bankintegrasjon, sende oppgaver direkte til Altinn og dra nytte av smart funksjonalitet som automatiserer faktureringsprosessen. Timeregistrering og utleggsfunksjonalitet kommer i 2023.
2. Uni Economy
Gjennomsnittspris: 254 kr/mnd
Uni Economy er et skybasert økonomisystem laget av programvarehuset Uni Micro. Løsningen er laget med tanke på regnskapsbyråer og har moduler for salg, regnskap, lønn og timeføring.
Systemet har rutiner for automatisk godkjenningsflyt av leverandørfakturaer og tilbyr fakturatolk som en del av grunnprisen. Det har også et åpent API og tilbyr en gratis prøveperiode på 30 dager.
3. Visma Global
Gjennomsnittspris: 272 kr/mnd
Visma Global er et kraftig økonomisystem som er beregnet for større virksomheter. Dette er mange regnskapsføreres foretrukne arbeidsverktøy med en bred portefølje av løsninger for automatisert behandling. Til forskjell fra de overnevnte ERP-systemene, er Visma Global et On-Premise system, som betyr at det lagres på din datamaskin. Likevel har det et bredt bibliotek av integrasjoner mot andre systemer som du kan ta i bruk.
4. Conta
Gjennomsnittspris: 282 kr/mnd
Conta er et brukervennlig regnskapsprogram på nett med all funksjonaliteten du trenger i en liten eller mellomstor bedrift. Systemer har to pakker: Standard og Smart. Standard koster 199 kr/mnd lønn koster 39 kr/mnd per ansatt. I tillegg må du betale ekstra for bankintegrasjon, eFaktura og timeføring.
5. 24SevenOffice
24SevenOffice er et nettbasert ERP-system som markedsføres mot større bedrifter. Systemet har over 62.000 kunder og satser stort på automatiserte prosesser innen fakturering og bokføring. Her kan man blant annet aktivere en AI-assistent som leser alle fakturaer virksomheten mottar og som kommer med forslag til hvordan bilaget skal regnskapsføres på ordrelinjenivå.
6. Visma Business
Gjennomsnittspris: 321 kr/mnd
Visma Business er på samme måte som Visma Global et nedlastbart regnskapsprogram oftest brukt av regnskapsførere. Systemet er laget for større bedrifter med store driftsmiljøer. Her kan du gjør mange spesialtilpasninger som ikke er mulige i de mest populære nettbaserte systemene. Det har også en kraftig logistikkmodul som gjør det til flere handelsbedrifters foretrukne ERP-system.
Hva er ERP-system?
Et ERP-system er et system som dekker dine behov innen regnskap, lønn, logistikk, prosjekt og rapportering. Når modulene i systemet snakker godt sammen, bruker du mindre tid på manuelle arbeidsoppgaver som du kan bruke på å skape verdier i ditt eget selskap.
Tidligere betalte man for eksempel ut lønn fra ett system og gjorde regnskapet i en annen løsning. Det er ikke lenger nødvendig. Nå har bedriften ett ERP-system som dekker alle dens behov, slik at man betaler, regnskapsfører og rapporterer lønn i ett og samme system.
Noen ERP-systemer dekker mer komplekse behov enn andre. Disse tar også lenger tid å sette opp og er derfor dyrere å investere i. Andre systemer, som Centiga, er laget for små og mellomstore bedrifter og kan brukes tilnærmet med en gang du oppretter en konto.
ERP-system eksempel
La oss ta et eksempel med en større håndverksbedrift: Her er det en salgsavdeling som har et salgssystem eller CRM-verktøy, snekkere som fører timer på sine prosjekter, og en regnskapsavdeling som gjør regnskapet til virksomheten. For denne bedriften kan det være smart å velge et ERP-system som dekker alle disse behovene, eller som sys sammen med systemer som dekker behovene ERP-systemet ikke har i sin løsning.
Hvilket ERP-system er best?
Hvilket ERP-system som er best for din bedrift avhenger av hvilke behov virksomheten har, hva den er villig til å betale, samt hvordan de ansatte foretrekker å bruke systemene.
Før du prøver andre systemer, anbefaler vi deg å prøve Centigas rimelige økonomisystem. Det dekker behovet til de aller fleste, er rimeligere enn andre systemer og har over 8.000 fornøyde brukere.
Spørsmål du bør stille deg selv i forbindelse med et bytte av ERP-system er:
- Hva vil de ansatte tenke om endringen?
- Er systemer godt nok med tanke på fremtidige behov?
- Hvilken funksjonalitet er viktig for meg?
- Er verdien av å bytte system større en kostnaden?
- Kan jeg skape en entusiasme for prosjektet?
- Kan ERP-systemet vise til andre fornøyde kunder i min bransje?