Dersom du skal starte bedrift må du velge en selskapsform. De to vanligste selskapsformene i Norge er enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og det er nok en av disse du bør velge når du skal starte egen bedrift.
Hvordan starte enkeltmannsforetak
Det superenkelt å starte et enkeltmannsforetak. Alt du trenger å gjøre er å registrere selskapet i Brønnøysundregisteret og logge deg inn i Samordnet registermelding i Altinn.
Vi anbefaler at du bruker enkeltpersonforetak.no til å starte ditt ENK.
Enkeltpersonforetak har lav inngangsbarriere og gir mye frihet, men kan også gi høy risiko fordi det ikke skilles mellom person og selskap.
For å kunne opprette et enkeltpersonforetak må du være over 18 år, være norsk statsborger og bedriften må registreres på norsk adresse. Du kan også være utenlandsk statsborger med gyldig oppholdstillatelse.
Les mer om hvordan du starter eget firma og registrerer et ENK i Brønnøysundregistrene.
Samordnet registermelding
Noen enkeltpersonforetak må også registrere seg i Foretaksregisteret, og det koster 2.250 kroner å gjøre i Samordnet registermelding. Dette gjelder for ENK som driver med varesalg eller har mer enn fem ansatte.
Samordnet registermelding bruker du når du skal registrere et nytt enkeltpersonforetak, men også dersom du skal melde om endring av adresse, styremedlemmer, navn eller telefonnummer for virksomheten din som allerede er registrert.
Alle vedlegg som skal følge meldingen må også lastes opp og signeres i Altinn. Du kan også oppløse eller slette virksomheten i Samordnet registermelding.
Enkeltpersonforetak fordeler
Det finnes mange fordeler med enkeltpersonforetak, her er noen av de viktigste:
- Det er gratis å registrere et enkeltpersonforetak, og derfor lett å starte. Du trenger ikke noen oppstartskapital, stiftelsesdokumenter eller styre for å bli selvstendig næringsdrivende.
- Det er du som har ansvaret og styrer bedriften slik du ønsker.
- Du har stor frihet og kan bruke overskuddet fra selskapet akkurat slik du ønsker.
- De aller fleste ENK trenger ikke levere årsregnskap og har som regel ikke revisjonsplikt.
- Du trenger ikke å ha generalforsamling og styremøter, slik som aksjeselskap må.
- Du slipper å betale arbeidsgiveravgift på pengene du eller ektefellen din tar ut.
Les mer om hvem som må levere årsregnskap her.
Enkeltpersonforetak ulemper
Samtidig finnes det også noen ulemper med enkeltpersonforetak:
- Enkeltpersonforetak skiller ikke mellom deg som person og selve bedriften. Dermed er det stor risiko dersom du investerer egne penger i virksomheten.
- Du kan ikke ansette deg selv i enkeltpersonforetaket og du får dermed ikke rett til sosiale goder som sykepenger, arbeidsledighetstrygd o.l.
- Du må skatte av alt overskuddet virksomheten har, også dersom du ikke tar ut alt til personlig bruk. Overskuddet blir lagt sammen med lønnen din og andre inntekter, og du må betale skatt på summen av dette. Dermed kan du ende opp med å måtte betale mer i skatt.
- ENK har ikke eget lovverk, og det er du som har det fulle ansvaret for økonomien i bedriften.
- Dersom du investerer mye egenkapital i virksomheten, og tar opp lån i banken for å kunne starte for deg selv, har du stort personlig ansvar. Dersom det går dårlig med virksomheten, kan du risikere å miste personlige eiendeler og formue dersom selskapet ditt skylder penger.
Usikker? Snakk med en regnskapsfører
Hvis du er usikker på hvilken selskapstype som er smartest å velge, kan det være smart å snakke med en regnskapsfører.
Med tjenesten Regnskapsklinikken fra Centiga kan du få tilbud fra flere regnskapsførere med ledig kapasitet. Her bruker du 2 minutter på å forklare hva du trenger hjelp med, før du får opptil 3 tilbud fra regnskapsførere allerede neste dag.
Enkeltpersonforetak skatt
Som nevnt ovenfor må du betale skatt av overskuddet til enkeltpersonforetaket. Det betyr at du må bergene hvor mye selskapet ditt forventer å gå med overskudd, og skrive dette inn på skattekortet ditt. Skatteetaten vil deretter beregne hvor mye skatt du skal betale. Enkeltpersonforetak betaler forskuddsskatt fire ganger årlig, og de fleste som driver ENK betaler mellom 33,4 og 49,6 prosent i skatt.
Tjener du mer enn 50.000 på enkeltpersonforetaket ditt må du sende inn skattemelding for næringsdrivende. Hvis du har inntekter under 50.000 kan du sende det inn på din personlige skattemelding.
Merverdiavgift (MVA) er også aktuelt for bedrifter med over 50.000 kroner i omsetning. Les mer om merverdiavgift i enkeltpersonforetak her.
Enkeltmannsforetak eller AS
Om du skal velge å starte et enkeltpersonforetak eller aksjeselskap kommer an på hva du skal selge og hvor mye risiko du må ta for å kunne starte virksomheten.
Den største forskjellen mellom ENK og AS er hvor det juridiske ansvaret ligger. Som nevnt over, er du personlig ansvarlig i et ENK, mens et AS regnes som en juridisk person. Derfor vil et enkeltpersonforetak gi deg større frihet enn et AS; men det gir også større risiko fordi du er personlig ansvarlig for økonomien.
I et aksjeselskap eier du alle eller deler av aksjene i selskapet, og du må ha 30.000 kroner i egenkapital for å kunne starte et AS. Som eier er du ikke ansvarlig for gjeld, men det er flere krav til administrering og du må følge aksjeloven.
Dersom du forventer stor vekst i virksomheten din, får du også høyere risiko i form av utgifter knyttet til ansatte og gjeld. Det vil da være best å opprette et AS.
På den andre siden er det gratis å starte et enkeltpersonforetak, og det er enkelt å drive. Ofte må du legge ned mer arbeid i et AS enn i et ENK.
Uansett hva du velger, må du føre regnskap og sende faktura. Da er det smart å bruke et gratis økonomisystem. I Centiga kan du sende et ubegrenset antall faktura og føre regnskapet ditt helt gratis.
Se videoen under om hvordan du enkelt kan lage gratis faktura i Centiga: