Alle sameier og borettslag må føre regnskap, uansett hvor mange seksjoner det har. Det er strenge krav til hvordan et regnskap skal føres og hvordan dokumentasjon på regnskap skal oppbevares. Derfor kan det være lurt å bruke et regnskapsprogram, slik at du er sikker på at det er i henhold til alle lover og regler.

Regnskap og regnskapsføring i sameie

Det er styret i et sameie som skal sørge for riktig og tilstrekkelig regnskap. Alle sameier må føre regnskap, men om sameiet er pliktig til å ha revisor kommer an på størrelsen på sameiet.

Å være regnskapspliktig betyr at regnskapet skal rapporteres til Brønnøysund slik som andre regnskapspliktige virksomheter. Det er viktig at regnskapet føres etter regnskapslovens bestemmelser og at det bruker en godkjent revisor.

Dersom et sameie har 20 eller færre seksjoner trenger det ikke ha revisor, men det kan ha det dersom det får flertallet av stemmene på årsmøtet. For sameier med mer enn 21 seksjoner er det regnskapspliktig i tillegg må det ha revisor.

Et lite tips: Opprett en konto i Centiga og opplev fordelene ved å ha et regnskapsprogram med automatisk fakturering og et enkelt språk.

Regnskap sameie mal

Det kan være lurt å ha en mal å følge når du skal føre regnskapet, men det er stor forskjell på kvaliteten på malene. Det er strenge regler for oppbevaring av regnskapsdokumentasjon da kan det være lurt å bruke malen i et regnskapsprogram istedenfor å bruke en mal i for eksempel Word eller Excel.

Det finnes rimelige regnskapsprogrammer som passer godt for sameier. I regnskapsprogrammet Centiga kan du enkelt føre regnskapet til sameiet til en rimelig pris. Her kan du også sette opp automatisk fakturering (repeterende fakturaer), slik at du slipper å gjøre jobben manuelt fra måned til måned.

Dersom du fører regnskapet i et regnskapssystem kan du være sikker på at regnskapsmaterialet oppbevares i henhold til bokføringsloven. I tillegg kan du vøre trygg på at regnskapet behandles i henhold til føringene i GDPR.

Litt om Centiga

Centiga er et enkelt regnskapsprogram med et smart AI som tolker kvitteringer og gir deg forslag til hvordan bilag skal bokføres.

Vi skiller oss fra andre regnskapssystemer ved at:

  • Du kan sette opp automatisk fakturering av beboere i sameiet

  • Du får en kvitteringsapp som sender kostnader rett inn i regnskapet

  • Systemet er blant Norges rimeligste

  • Kurs og chatsupport er helt gratis

Kom i gang

Registrere sameie

For å føre regnskapet til sameiet i Centiga, må du først registrere sameiet i Brønnøysundregisteret.

Arne Kjeldsen er styreleder i Sameiet Engene 82 og fører regnskapet til sameiet i Centiga. Da kan han være sikker på at regnskapet er av god kvalitet og at det føres i henhold til alle lover og regler.

Les mer om hvordan Kjeldsen fører sameiets regnskap i Centiga her.

Styrehonorar sameie

I Centiga vil styrehonorar bli korrekt bokført i regnskapet, og skatten vil automatisk bli trukket fra.

All lønn for arbeid på over 1000 kroner må du skatte av. I følge Obos er et gjennomsnittlig styrehonorar på rund 1500 kroner. Men det er store forskjeller fra de ulike sameiene og boretslagene. I snitt har sameier litt lavere styrehonorar enn borettslag.

Se hvordan du enkelt kan opprette abonnementsfaktura, slik at det blir enklere å fakturere felleskostnader o.l.

Regnskap på nett

Med et gratis regnskapsprogram på nett har du enkelt oversikt over økonomien til sameiet på ett og samme sted. Du kan lage og sende faktura på kun få minutter, og regningene kan sendes per post, eller som PDF eller eFaktura (Vipps).

Centiga er enkelt å bruke og har et intuitivt grensesnitt. Systemet lagrer tidligere mottakere av faktura, slik at du slipper å legge inn kontaktinformasjon manuelt hver gang. For faste betalinger, som felleskostnader, kan du enkelt opprette abonnementsfaktura helt gratis i systemet.

Les mer om regnskapsprogrammet Centiga her.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis