Som privatperson i en butikk, er du sikkert vandt med å bli spurt om du vil ha en kvittering. Det skyldes at alle kunder av en bedrift har kra på kvittering ved kjøp.

Denne salgsdokumentasjonen er også viktig for bedriften, da den danner grunnlaget for inntektene i regnskapet.

I denne artikkelen forteller vi alt du trenger å vite om kvitteringer.

Hva er en kvittering?

En kvittering er et dokument som bekrefter at en person har mottatt penger eller eiendom i betaling etter salg eller annen overføring av varer eller levering av en tjeneste.

I Norge er regnes vanlig utskrift fra bankterminalen ikke som et gyldig salgsdokument kundene kan bruke i regnskapet. Dersom er kjøper handler med kontanter eller kort har den krav på at det skrives ut en kvittering. Det er viktig når sluttbrukere for eksempel legger ut for en vare for arbeidsgiver.

Vil du lage kvittering? Bruk kontantfakturaer i Centiga til å dokumentere at du har mottatt pengene dine. Kom i gang med Centiga Faktura nå.

Krav til kvittering

I bokføringsforskriften vises det til flere punkter som skal inngå i gyldige kvitteringer. Dette skal med for at en kvittering regnes som gyldig.

 • Kvitteringsnummer: Et nummer som gjør transaksjonen sporbar
 • Tidspunkt for når kvitteringen er skrevet ut
 • Tidspunkt og sted for levering av ytelsen
 • Selgers navn, adresse og/eller organisasjonsnummer
 • Varespesifikasjon og betalingsmiddel
 • Kvitteringsnummer: Et nummer som gjør transaksjonen sporbar
 • For aksjeselskaper (AS) og allmennaksjeselskap (ASA) må ordet «Foretaksregisteret» også synliggjøres, det samme gjelder ordet «Salgskvittering»
 • Eventuell merverdiavgift og andre avgifter knyttet til transaksjonen
 • Totalbeløp

Enkleste måte å lage kvittering

For å lage en kvittering selv, trenger du enten en kasseløsning, en ferdignummerert kvitteringsblokk, eller et fakturaprogam hvor du kan lage kontantfakturaer.

Erfaringsvis synes bedrifter det er enklest å bruke en enkel kasseløsning som Zettle eller lignende. Her får du salgsdokumentasjon som både er god nok for kunden og ditt regnskap. Kvitteringer for salg skal registreres som inntekter i regnskapet. Det kan du gjøre i et regnskapsprogram.

Alternativt kan du lage en kontantfaktura i et fakturaprogram. Til dette kan du bruke Centiga.

Litt om Centiga

Centiga er et enkelt økonomisystem for små og mellomstore bedrifter. Her kan du sende fakturaer og føre regnskap helt selv.

 • Støtte mot alle fakturaformater

 • Skriv rett inn i fakturaen, slik at du alltid vet hvordan den ser ut
 • Kopier fakturaer du har laget før

 • Gratis kurs og videoer

Prøv gratis

Eksempel på salgsdokumentasjon

Uavhengig av om du driver en restaurant, nettbutikk, klesforretning eller om du akkurat har startet en blomsterforretning, er du pliktig til å mulighet til å skrive ut kvitteringer til dine kunder. Merk at det er tilstrekkelig å sende kvitteringen på epost til kunden. Den må ikke skrives ut.

Les mer om myndighetenes krav til salgsdokumentasjon

5 grunner til Centiga sitt regnskapsprogram

Slik bokfører du kvittering

Det er enkelt å registrere kostnader i regnskapet. Send kvitteringen eller fakturaen til regnskapsprogrammet ditt og før utgiften mot riktig kostnadskonto.

Les også: Resultatregnskap-mal eller regnskapsprogram?

Ved å samle fakturering og regnskap på ett sted sparer du mye tid og penger. Fakturaer du sender blir automatisk lagt inn i regnskapet og du slipper å jobbe på tvers av systemer.

I Centiga er det enkelt å føre regnskap og lage fakturaer. Etter du har opprettet en konto tar det kun et par minutter å lage første faktura.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis