MVA-melding er et skjema du sender inn til staten som dokumenterer informasjon om merverdiavgift i bedriften din.

Meldingen skal sendes inn i alle bedrifter med over 50.000 kroner i omsetning i løpet av de siste 12 månedene og hovedregelen er at du skal sende inn oppgaven her annen måned.

Info Ikon

I Centiga sitt gratis regnskapsprogram er det superenkelt å levere MVA-meldingen. Se vårt gratis MVA-kurs eller opprett en gratis konto.

MVA-melding enkeltpersonforetak

Små virksomheter som har vært registrert i minst ett år, og har under en million i omsetning, kan søke til Skatteetaten om å levere MVA-melding en gang i året. Dersom du ønsker å søke om dette, er søknadsfristen 1. februar i inntektsåret.

Få ditt gratis faktura- og regnskapsprogram her

MVA-melding frister 2022

Når virksomheten skal levere MVA-melding kan variere, men de aller fleste skal lever den annenhver måned.

Årlig MVA-melding har leveringsfrist 10. mars, året etter inntektsåret, og MVA skal også være betalt innen den fristen.

Fristene for når MVA-meldingen skal være levert for 2022 er:

  1. termin: 12. april
  2. termin: 10. juni
  3. termin: 31. august
  4. termin: 11. oktober
  5. termin: 10. desember
  6. termin: 10. februar

Skyldig MVA skal være betalt senest en måned og ti dager etter utløpet av hver termin. Du må uansett levere MVA-meldingen selv om du ikke har hatt omsetning i den gitte terminen.

Les mer om MVA-frister for 2022 her

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Systemet er laget av regnskapsførere som ønsker å demme opp i prispresset på systemsiden av regnskapsbransjen.

Vi skiller oss fra andre regnskapssystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

Kom i gang

Registrere MVA

I Centiga kan du enkelt sende MVA-oppgaver direkte i Altinn, helt gratis. Da ligger MVA-meldingen ferdig utfylt, og du trenger bare å signere før du sender den inn. Du kan også bokføre og rapportere kostnadsfritt i Centiga.

For å opprette MVA-oppgave i Centiga går du inn på menypunktet «rapporter» og velger «MVA-rapport». Deretter trykker du på «opprett MVA-melding» og velger år og termin. Så vil systemet veilede deg videre.

MVA kalkulator

Det finnes ulike typer MVA kalkulatorer på det norske markedet. Hensikten med kalkulatorene er at de regner ut MVA ut ifra en pris, eller regner ut pris ut ifra MVA.

Den generelle MVA-satsen på varer og tjenester er på 25 prosent, men dette kan variere for spesielle tjenester og varer. For næringsmidler er satsen 15 prosent, og for persontransport, kino, overnatting, idrett og fornøyelse er MVA-satsen 12%.

Noen næringer er også unntatt MVA, som for eksempel helse, indervisning, kultur, kunst og finansielle- og seremonielle tjenester. Du finner en oversikt over alle næringer som er unntatt MVA i Altinn.

5 grunner til å velge Centiga

Skatteetaten MVA: Slik gjør du det uten økonomisystem

MVA-meldingen skal leveres via Skatteetaten, og du må logge inn på Skatteetaten for å få levert MVA-meldingen.

Etter at du har logget deg inn blir du bedt om å velge aktør. Her velger du enten deg selv virksomheten din, og du vil da komme direkte til innboksen din.

MVA-meldingen finner du i innboksen, og det vil stå «til utfylling». Deretter åpner du skjemaet og fyller ut. den aktuelle terminen vil være lagt inn automatisk. Det er viktig at du avslutter regnskapet for perioden, for da kan du ikke gjøre endringer etter at du har sendt inn skjemaet.

Til slutt må du kontrollere skjemaet, og dersom det ikke er noen feil går du videre til elektronisk signering.

Se hvordan du enkelt kan koble Centiga til Altinn:

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis