Bokføringsloven stiller strenger krav til utarbeidelse av salgsdokumentasjon 🚨

Fakturaer som er laget i Excel er ikke lov, med mindre man printer dem ut på forhåndsnummererte giroblanketter. Det tung og unødig prosess, som heller bør løses i et fakturaprogram.

Men, hva er egentlig et fakturaprogram?

Et fakturaprogram er et system som lar deg sende fakturaer. Her lagres både kunder og produkter, slik at du ikke trenger å legge dem inn på nytt hver gang du fakturerer. Videre har noen systemer smart funksjonalitet som automatisk utfylling av felter og automatisk utsendelse av faste fakturaer (eller repeterende faktura som de fleste systemene kaller det).

De fleste systemene tar seg godt betalt per faktura du sender, men heldigvis finnes det rimeligere alternativer. I Centiga kan du lage så mange PDF- og epostfakturaer du vil uten å betale noe ekstra. I Smart-pakken tilbyr vi også ubegrenset EHF-fakturering. Alt er på nett, som betyr at du også kan fakturere på farten.

Prøv gratis i 30 dager

Vi mener: Dette er det beste Excel-alternativet

Okei, Excel er fint fordi man kan lage seg en mal som alltid fungerer. Men, visste du at dagens fakturaprogrammer også er malbaserte?

Det betyr at du får et sett med felt som skal fylles ut, og når alle er fylt ut korrekt, så kan du trykke «lag faktura» og sende den til kunden din.

I Centiga tar vi det ett steg videre. Her kan du også trykke på hjelpeikonet og få tips og veiledning til hvordan du gjør jobben.

Her kan du se hvor enkelt det er å lage en faktura i systemets fakturamotor:

5 alternativer til faktura i Excel

Det finnes flere alternativer til å lage faktura i Excel, men prisforskjellen er stor:

ERP-systemet Centiga Logo

Centiga

I Centiga er det enkelt å lage og sende faktura. Her kan du sende et ubegrenset antall fakturaer i PDF- og epostformat. Fakturasystemet har et intuitivt grensesnitt slik at det er enkelt å bruke – også for de som ikke har noe særlig erfaring med fakturering fra tidligere.

ERP Conta Logo

Conta

Hos Conta koster det 99 kroner i måneden for å lage faktura og føre regnskap.

Conta er et brukervennlig regnskap- og fakturaprogram. Du får en mal som det er enkelt å følge, og tall og varelinjer skrives rett inn i fakturaen, slik at du kan se hvordan den blir seende ut for kunden.

Fiken

I Fiken kan du enkelt lage faktura og tilbud til 169 kroner i måneden. Her kan du velge om faktura skal sendes på epost, Vipps eFaktura, EHF, sms eller per post. Det er enkelt å følge opp utestående betalinger og du får gratis inkasso. Du kan også lage faktura i appen.

Fiken har ingen transaksjonskostnader. Det betyr at du ikke må betale noe for å sende fakturaer.

Visma eAccounting

Hos Visma eAccounting får du et enkelt fakturaprogram til 99 kroner i måneden, og du må betale 3 kroner per sendte faktura. Systemet passer godt til enkeltpersonforetak og små bedrifter. Her kan du sende så mange faktura du vil, i hvilken form du vil og til hvem du vil.

Inkludert i prisen er også appen, slik at du kan fakturere kundene med en gang en vare/tjeneste er levert. Med denne pakken kan du maks sende 500 bilag.

Tripletex

I Tripletex betaler du 149 kroner i måneden for faktura og regnskap, i tillegg må du også betale 3 kroner per sendte faktura. Dersom du trenger flere funksjoner enn bare faktura og regnskap kan du bytte til pakken Smart som koster 249 kroner i måneden.

Tripletex tilbyr at du kan lage faktura i som eFaktura, EHF, på Vipps eller e-post, både til bedrifter og privatpersoner. Du kan også opprette faktura i appen, slik at det blir lettere å fakturere kunden med en gang varen/tjenesten er levert.

Faktura i Word da? Nei, dessverre…

Mange kan nok fort tenke at det er enkelt å lage faktura i Word. Dette er heller ikke lov, av de samme grunnene til hvorfor det ikke er lov å bruke Excel – nemlig at en faktura ikke skal kunne endres etter utsendelse.

Derfor anbefaler vi at du heller bruker et av de mange fakturasystemene som finnes på det norske markedet. Alle økonomisystemene nevnt ovenfor er gode alternativer, og passer for små- og mellomstore bedrifter.

Dette må være med i en faktura

Når du skal lage faktura er det viktig å få med all informasjon som må være med. Ved å bruke et fakturaprogram, trenger du bare å fylle ut de ulike feltene i fakturamalen.

Her er en liste over de viktigste opplysningene som må være med i en faktura:

  • Kontaktopplysninger til både kjøper og selger
  • Organisasjonsnummer
  • Beskrivelse av varen eller tjenesten, og hvor og når den ble levert
  • Pris på varen/tjenesten og betalingsfrist

Les mer om hva en faktura må inneholde her

Prøv Centigas fakturaprogram →

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis