Dersom du driver egen bedrift og har ansvaret for å betale skatt og avgifter er det ekstra viktig å vite forskjellen på brutto- og nettoinntekt.

Hva er brutto?

Brutto er et ord som brukes for å beskrive en verdi før noe er trukket fra. Ordet kommer fra latin (brutus) og betyr tung, dum eller klønete. Det motsatte av brutto er netto.

Både brutto og netto kan si noe om hvordan virksomheten opererer og gi ulike forklaringer på hvor bra det går med selskapet.


Et lite tips:
Skal du utbetale lønn? Prøv er enkelt lønnssystem for små bedrifter.

Brutto vs netto?

Brutto brukes om en verdi før noe er trukket fra, mens netto er da det motsatte, altså etter at en verdi er trukket fra.

Bruttolønnen din er altså lønn før skatt og andre lønnstrekk, mens nettolønn er det du får utbetalt.

Brutto lønn

Når du som arbeidsgiver skal betale ut lønn til dine ansatte, må du bokføre det i regnskapet. Da er det viktig at du får med både bruttolønn og nettolønn i bokføringen.

Det er arbeidsgiver sitt ansvar å trekke fra skatten som de ansatte er pliktig å betale fra lønnen. Du som arbeidsgiver betaler altså bruttolønnen, mens de ansatte får nettolønn utbetalt.

Les mer om hva bruttolønn og nettolønn er her

5 grunner til å velge Centiga

Brutto omsetning

I Centiga kan du enkelt bokføre lønn ved å gå til regnskapet ditt og velge bokføring. Her kan du også se en guide som viser hvordan kostnader registreres i regnskapet.

Dersom det er snakk om omsetningen til en virksomhet, er brutto omsetning den totale omsetningen til bedriften før varekostnader er trukket fra. Netto omsetning viser da det faktiske driftsresultatet.

Ved å trekke fra varekostnadene fra salgskostnadene så får du bruttofortjenesten til selskapet.

Brutto faktura

En faktura der merverdiavgift (MVA) er lagt til kalles en bruttofaktura, mens på en nettofaktura er MVA trukket fra.

I Centiga kan du enkelt lage og sende et ubegrenset antall faktura, i alle format helt kostnadsfritt. Når du lager faktura i systemet, er både brutto og netto spesifisert på fakturaen.

Se hvordan du enkelt betaler lønn i Centiga her:

Kom i gang nå

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis