Hva er aksjonærregisteret?

I 2015 måtte Skatteetaten gi opp sin kamp for hemmelighold av opplysninger gitt i Aksjonærregisteroppgaven. Det dannet grunnlaget for en søkbar database flere redaksjoner kaller Aksjonærregisteret.

Registeret inneholder opplysninger om aksjeselskapene, og hva de selv har rapportert inn pr 31.12 året føret. Endringer blant aksjonerer etter årsslutt fremgår dermed ikke i oversikten.

Mediehuset Dagens Næringsliv henter ut og slår sammen datasettet på over 1,7 millioner rader én gang i året. Det danner grunnlaget for en svært interessant søkbar database.

Når man søker på et selskap i aksjonærregisteret, får man oversikt over følgende:

Aksjonærer

  • Direkte eiere: Oversikt over topp 100 største eiere av virksomheten
  • Direkte + indirekte eiere: Oversikt over topp 100 største aksjonærene, justert for indirekte eierskap gjennom kompliserte eierstrukturer

Bedriftens eierskap

  • Direkte eierskap: Hvilke datterselskap bedriften har og hvor mye den eier av hvert selskap
  • Direkte + indirekte eierskap: Hvilke datterselskap bedriften har, justert for indirekte eierskap gjennom kompliserte eierstrukturer

Skatteetatens aksjonærregister gir også opplysninger man kan konstruere slik at man kan hente opplysninger om privatpersoners aksjeposisjoner ved utgangen av året. Her kan man søke etter alle norske aksjonærer og se hva de er investert i.

SE OGSÅ: Norges første gratis faktura- og regnskapsprogram er lansert

Aksjonærregisteret 2021

Aksjonærregisteret for 2021 ble offentliggjort i starten av mai. Det inneholder alle aksjebeholdninger i norske selskaper ved utgangen av 2020. Dataene baserer seg fra opplysninger selskapene selv har meldt inn i Aksjonærregisteroppgaven.

Hva er en Aksjonærregisteroppgave?

I aksjonærregisteroppgaven gir bedrifter opplysninger som hjelper Skatteetaten å beregne hva norske aksjonærer er skattepliktig.

Dette er blant opplysningene bedriften må gi til Skatteetaten når den leverer Aksjonærregisteroppgaven:

  • Endringer i aksjekapital
  • Informasjon om utbytte
  • Data om aksjonærer og aksjefordeling

Informasjonen man sender inn brukes til å lage forhåndsutfylte skattemeldinger for privatpersoner, og for å gi myndighetene oversikt over skatteplikten blant norske aksjonærer.

Når skal Aksjonærregisteroppgaven leveres?

Opplysninger om bedriftens aksjonærer og eventuelle transaksjoner i selskapet pr. 31.12 skal sendes til Skatteetatens Aksjonærregister gjennom Aksjonærregisteroppgaven innen 31. januar hvert år.

Man kan levere oppgaven når man ønsker i inneværende år. Da er det ikke nødvendig å levere oppgaven på nytt innen januar, om det ikke har skjedd noe siden sist.

Det er utarbeidet gode hjelperessurser knyttet til utfylling av Aksjonærregisteroppgaven. Link til levering og veiledning til utfylling av Aksjonærregisteroppgaven hos Skatteetaten.

Aksjonærregisteroppgaven eksempel

Når du mottar mail i Altinn om at det skal leveres aksjonærregisteroppgave for selskapet ditt innen 31. januar, er det ingen grunn til å stresse. Skatteetaten har utarbeidet et godt eksempel på hvordan oppgaven skal fylles ut. Den finner du her.

Hvor ofte oppdateres aksjonærregisteret?

Aksjonærregisteret kan oppdateres løpende gjennom året. Likevel velger de fleste Norske bedrifter å gjøre det ved årsslutt innen fristen 31.januar. Det er denne som offentliggjøres av Skatteetaten i mai måned.

TIPS: Flytt regnskap og faktura til et gratis økonomisystem og spar mye penger. Centiga har all funksjonaliteten du kan forvente av et moderne faktura- og regnskapsprogram. Opprett din gratis Centiga-konto her.

Du kan få hjelp med Aksjonærregisteroppgaven

Mange næringsdrivende synes det er skummelt å levere Aksjonærregisteroppgaven selv og ber om bistand til dette arbeidet. Mange regnskapsførere hjelper bedrifter å fylle ut og levere inn aksjonærregisteroppgaven.

Finn en dyktig regnskapsfører i vår liste over regnskapsførere som er partner med Centiga.

Dersom du ønsker å gjøre jobben selv, men trenger litt veiledning, kan du aktivere tjenesten «Regnskapsassistenten» i Centiga. Da får du ubegrenset veiledning fra en autorisert regnskapsfører for kun 199 kr/mnd.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis