Alle næringsdrivende må levere skattemeldingen innen 31. mai hvert år, i tillegg til Næringsoppgave.

Hvor mye skatt du må betale beregnes ut ifra overskuddet bedriften din har i løpet av ett år.

Skattemelding 2021

Skattemeldingen er et elektronisk dokument som viser oversikten over inntekter, fradrag, formue og andre opplysninger om virksomheten din for ett kalenderår. Disse opplysningene brukes til å beregne hvor mye skatt du må betale.

For selvstendig næringsdrivende beregnes skatten ut ifra deres totale inntekt fra bedriften og eventuelle andre inntektskilder. De aller flest må betale mellom 33,4 og 49,6 prosent i skatt.

Trenger du hjelp med årsregnskap i Centiga?

Enkeltpersonforetak kan levere skattemeldingen på skatteetaten.no. Aksjeselskap må levere via et årsoppgjørssystem, til dette anbefaler vi å bruke en regnskapsfører.

I vår splitter nye tjeneste – Regnskapsklinikken.no – kan du få tilbud fra flere regnskapsførere som bruker Centiga. Tjenesten er 100 % gratis og uforpliktende.

Gå direkte til skjemaet ved å klikke på denne knappen:

Få 3 gratis tilbud nå

Her er tre viktige ting du må huske på når du skal levere skattemeldingen:

1. Lever skattemeldingen innen fristen

Fristen for å levere skattemelding og næringsoppgave for selvstendig næringsdrivende er 31. mai hvert år. Ektefeller til næringsdrivende og deltakere i selskap med deltakerfastsetting har automatisk samme frist for å levere sin skattemelding.

For å slippe stress med å fikse opp feil og lete etter gamle bilag rett før fristen går ut, er det smart å begynne på skattemeldingen i god tid før fristen. Dersom du ikke rekker å levere skattemeldingen i tide vil du få tvangsmulkt.

Da kan det være lurt å bruke et gratis regnskapsprogram. I økonomisystemet Centiga er du sikret god oversikt over økonomien, og alle gamle bilag blir lagret i systemet.

2. Kontroller den forhåndsutfylte Skattemeldingen

Skattemeldingen leveres til Skatteetaten. Når du åpner skattemeldingen vil den være delvis forhåndsutfylt, med opplysninger fra Skatteetatens registre, banker, finansinstitusjoner, andre offentlig etater og arbeidsgivere.

Det er viktig at du derfor sjekker at all informasjon og tall stemmer, og eventuelt retter opp dersom noe er feil. Deretter godkjenner du den og sender den inn igjen til Skatteetaten med riktig informasjon før 31. mai.

Dersom du har mottatt forhåndsutfylt skattemelding fra Skatteetaten, er det viktig å huske at du også må levere skattemelding selv om det ikke var aktivitet i virksomheten din i fjor eller selv om virksomheten din ikke eksisterer lenger.

3. Lever riktig rapporteringsform

Hvilken rapporteringsform du skal bruke avhenger av selskapsform og kompleksitet i bedriften. Uansett rapporteringsform, skal skattemelding med tilleggsskjema leveres elektronisk.

Den vanligste rapporteringsformen er skattemelding med næringsoppgave og tilleggsskjema. Både næringsoppgave og tilleggsskjema finner du i Altinn. Denne rapporteringsformen gjelder for både enkeltpersonforetak som må levere Næringsoppgave 1 eller 2 og aksje selskap og NUF som må levere Næringsoppgave 2.

For enkeltpersonforetak og aksjeselskap med enklere skattemessige forhold er skattemelding og næringsrapport rapporteringsformen som gjelder. Så lenge virksomheten din passer denne løsningen, anbefales denne formen av Skatteetaten.

Dersom virksomheten din har driftsinntekter på under 50.000 kroner kan du rapportere dette direkte i skattemelding for næringsdrivende.

Koble Centiga til Altinn

Det er helt kostnadsfritt å koble Centiga til Altinn.

Du kan enkelt koble Centiga til Altinn ved å følge disse enkle stegene:

  1. Logg in i Altinn
  2. Trykk deg inn på Profil, roller og rettigheter → Avanserte innstillinger → Datasystem
  3. Logg inn i Centiga
  4. Skriv inn System-ID og passord under Innstillinger → Altinn-innstillinger

Se videoen under der vi viser hvordan du raskt og enkelt kobler Centiga til Altinn:

Få ditt gratis regnskapsprogram →

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis