Dersom du skal starte et AS eller ENK, må du registrere selskapet i Samordnet registermelding. Hvis du allerede har en virksomhet, men skal endre adresse, styremedlemmer, navn eller telefonnummer så må du melde det inn til Samordnet registermelding.

Et lite tips: Prøv et gratis regnskapsprogram på nett.

Hva er samordnet registermelding?

Samordnet registermelding er et skjema som brukes dersom du registrere eller endre opplysninger om virksomheten din. Dette kan være opplysninger om endring av adresse, styremedlemmer, navn eller telefonnummer for virksomheten din.

Skjemaet finner du i Altinn. Du bruker denne tjenesten dersom du skal registrere for eksempel enkeltpersonforetak, foreninger eller aksjeselskap.

Formålet med Samordnet registermelding er at myndighetene, som Skatteetaten, NAV, SSB, osv. har behov for oppdatert informasjon om alle virksomheter i landet.

Før måtte selskapene oppdatere informasjonen hver for seg hos de ulike myndighetene, men med Samordnet registermelding trenger virksomhetene bare å gjøre det en gang.

Link til mer informasjon om Samordnet registermelding på Starte-AS.no

Samordnet registermelding behandlingstid

Hvor lang behandlingstidregistermeldingen har, kommer an på kapasiteten til Brønnøysundregistrene og hor mange saker de har inne.

Som regel så får du svar på registermeldingen i løpet av to til tre uker. Du kan se oppdatert informasjon om behandlingstid på denne lenken.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Her lager over 5.500 Norske bedrifter fakturaer. Kundene gir oss 4,7 av 5 mulige stjerner i Google.

Vi skiller oss fra andre fakturasystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

Samordnet registermelding papir

Normalt registrerer du eller endrer opplysningene elektronisk i Altinn. Da laster du også opp alle vedlegg elektronisk og signerer i Altinn.

Du kan også laste ned skjemaet på papir. Det finner du på denne lenken. Fyll ut skjemaet og sende det til Brønnøysundregistrene. Det er viktig at alle som skal skriver under på skjemaet.

For Samordnet registermelding på papir kreves det original underskrift, og du kan ikke signere skjemaet digitalt. En kopi vil heller ikke bli godtatt. Dersom disse underskriftskravene ikke følges, vil ikke meldingen bli registrert.

I Centiga kan du enkelt koble systemet til Altinn.

Se videoen under om hvordan du kan koble Centiga til Altinn helt gratis:

Kom i gang med Centiga →

Hvem skal signere registermeldingen?

Samordnet registermelding må signeres av minst en person, og må være enten:

  • Daglig leder
  • Medlem av styret
  • Forretningsfører
  • Kontaktperson
  • Innehaver
  • Norsk representant

Registermeldingen kan eventuelt også signeres av en person som har fått rett av virksomheten til å signere.

Personen som skal signere Samordnet registermelding vil få signeringsoppgaven tilsendt i innboksen i Altinn.

Dersom det er en annen virksomhet, som en ekstern regnskapsfører eller revisor som skal signere meldingen, vil signeringsoppgaven bli sendt til virksomhetens innboks i Altinn.

Infographic om kundefordring

Foretaksregisteret

Når du skal starte et AS eller ENK kan du registrere deg i Foretaksregisteret. Alle aksjeselskap og enkeltpersonforetak som driver med salg av varer eller har mer enn fem ansatte må registrere seg i Foretaksregisteret.

ENK som ikke har ansatte er ikke pliktig til å registrere seg i Foretaksregisteret, men har rett til det hvis de ønsker.

Når du registrerer deg i Foretaksregisteret er det du som har rett på virksomhetsnavnet. Du kan ikke velge et navn som allerede finnes i Foretaksregisteret. Da må du eventuelt høre med eieren av navnet du vil ha, om du kan få rettighetene til det.

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis