Dersom du driver enkeltpersonforetak, må du levere selvangivelse og næringsoppgave innen 31. mai hvert år til Skatteetaten.

Selvangivelse endret navn i 2017 og heter nå Skattemelding. Derfor kan du ofte oppleve at de to ordene blir brukt om hverandre.

Trenger du hjelp med selvangivelse og næringsoppgave?

Enkeltpersonforetak kan levere skattemeldingen på skatteetaten.no. Aksjeselskap må levere via et årsoppgjørssystem, til dette anbefaler vi å bruke en regnskapsfører.

I vår splitter nye tjeneste – Regnskapsklinikken.no – kan du få tilbud fra flere regnskapsførere som bruker Centiga. Tjenesten er 100 % gratis og uforpliktende.

Gå direkte til skjemaet ved å klikke på denne knappen:

Få 3 gratis tilbud

Skattemelding frist

Fristen for å levere skattemeldingen og næringsoppgave er 31. mai hvert år.

Det kan være lurt å starte i god tid før fristen, slik at du slipper stress dersom du må fikse opp feil og finne frem gamle bilag. Dersom du ikke rekker å levere selvangivelsen og næringsoppgaven innen fristen vil du få tvangsmulkt.

I Centiga kan du føre regnskapet helt gratis. Her kan du lagre bilag og kvitteringer slik at du har god oversikt over alle transaksjoner når du skal sende inn skattemelding og næringsoppgave.

Oppgaven leveres på Skatteetaten.no eller gjennom en av våre partnere .

Obs! Skattemeldingen skal leveres innen 31. mai. Gjør regnskapet i Centiga sitt gratis regnskapsprogram og lever skattemeldingen på Skatteetaten.no eller snakk med en regnskapsfører som bruker Centiga.

Selvangivelse 2022

Selvangivelsen for næringsdrivende er et dokument som viser deg oversikten over inntekter, fradrag, formue og andre opplysninger om bedriften for ett kalenderår. Disse opplysningene brukes til å beregne hvor mye skatt du må betale.

Tidligere måtte bedrifter også lever Næringsoppgave, men slik er det ikke lenger. Den nye skattemeldingen erstatter nemlig tidligere skattemelding og alle næringsoppgaver og vedleggsskjemaer. Isteden bruker man en næringsspesifikasjon som legges ved skattemeldingen.

Enkeltpersonforetak kan selv bestemme om de leverer skattemelding og næringsspesifikasjon på Skatteetaten.no eller via et årsoppgjørssystem hos en regnskapsfører.

Infographic om 5 grunner til å velge Centiga regnskapsprogram og fakturaprogram

Skatteoppgjør

Det er opplysningene i selvangivelsen og næringsoppgaven som danner grunnlaget for ditt årlige skatteoppgjør, og den skal leveres hvert år. Skatteoppgjøret gir deg informasjon om formue og inntekt som det er beregnet skatt av, og det er her du ser om du har betalt for lite eller for mye skatt.

Skatteoppgjøret viser om du får penger tilbake på skatten eller om du har gått på en skattesmell og må betale tilbake penger.

Dersom du får penger tilbake på skatten, kommer de normalt inn på konto innen tre uker etter at skatteoppgjøret ditt er klart.

Hvis skatteoppgjøret viser at du skylder penger, og beløpet er på over 1000 kroner deles det inn i to terminer. Første termin har da frist tre uker etter at skatteoppgjøret er klart, mens andre termin åtte uker etter.

Se hvordan du enkelt kan koble Centiga til Altinn:

Skatteetaten

Det er Skatteetaten som sender ut selvangivelsen til alle innbyggerne i landet, og denne må du kontrollere og godkjenne før du sender den tilbake til Skatteetaten med riktig informasjon. Næringsoppgaven skal også leveres til Skatteetaten.

Første gang du åpner selvangivelsen vil den være forhåndsutfylt med opplysninger fra Skatteetatens registre, banker, finansinstitusjoner, andre offentlige etater og arbeidsgivere.

Skatteetaten sine nettsider finner du mer informasjon hva slags leveringsform du skal bruke og hvordan du leverer skattemelding og næringsoppgave.

Skal du lage et årsregnskap? Prøv Centiga sitt regnskapssystem

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis