Hva er årsopggave?

I dag blir skattemelding ferdig utfylt for deg. Det kan vi stor grad takke den norske stat og deres satsning på Altinn som er en unik portal om man ser utover Norges landegrenser.

Årsoppgaven blir dermed inkludert i skattemeldingen, basert på hva som er innrapportert av bedriften du jobber i. Skattemelding viser hvor mye du skal ha betalt i skatt for fjoråret. Derfor er det viktig at årsoppgaven stemmer, med det som ligger i skattemeldingen.

Se alltid over din årsoppgave, slik at den stemmer med det som ligger i skattemeldingen. Slik kan du unngår å betale for mye skatt, eventuelt avdekker om du har betalt for lite skatt for fjoråret.

Tips: Ikke bruk penger på regnskap og fakturering. Velg et gratis faktura- og regnskapsprogram.

Årsoppgave for aksjeselskap (AS)

Du får oversikt av banken som du bruker i din bedrift over årsoppgaven fra de. Denne oppgaven må kontrolleres (avstemmes) med det som ligger i ditt eget regnskap. Og innlemme denne i skattemeldingen som blir utarbeidet for selskapet ditt.

Årsoppgave for enkeltpersonsforetak (enk)

Som eier av et enkeltpersonforetak blir du lignet, basert selskapets og din egen inntekt. Det vil si at du mottar årsoppgaven på lik linje med om du hadde jobbet i en bedrift. Opplysningen fra årsoppgaven vil synes i felles skattemelding for deg og ditt enkeltpersonsforetak. Dog vil du ikke motta årsoppgaven fra en arbeidsgiver, da man ikke er ansatt noe sted, men jobber i sitt eget enkeltpersonforetak.

Velg et rimelig lønnssystem

Som eier av et enkeltpersonforetak, er du ikke på papiret ansatt. Det vil si at du ikke vil ha behov for å kjøre ut lønn. Da inntektene i enkeltpersonforetaket er dine penger, da man regnes som en juridisk enhet når man har opprettet et enkeltpersonforetak.

Er det slik at du ønsker å ansatte medarbeidere i ditt enkeltpersonforetak, blir du en arbeidsgiver og er nødt til å kjøre ut lønn.

Driver du et AS og ønsker å motta lønn, må du i motsetning til et enkeltpersonforetak utbetale lønn, selv om det kun er deg i selskapet.

Velg et lønnssystem som passer for deg og dine behov. Forhør deg gjerne med leverandøren i forkant, ta en avsjekk på om funksjonaliteten passer til din behov. Lønnssystem finner du i de fleste skybaserte økonomisystem i dag.

Det er dog store forskjeller på pris og funksjonalitet. Med lønn i Centiga får du et system, som passer for de fleste norsk SMB bedrifter, men samtidig er ekstremt prisgunstig. Ingen transaksjoner, ingen etableringskostnader, kun en fast månedlig pris som er enkel og forutsigbar å forholde seg til.

I Centiga er regnskap og fakturering helt gratis. Etter at du har opprettet en bruker kan du lage din første faktura. Systemet gir deg naturligvis god veiledning.

Du kan også kjøre lønn i systemet. Enkel banktilkobling sørger for en smertefri prosess.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis