Forskuddsskatt beregnes utfra hvor mye du forventer av overskudd, i tillegg til lønns- og pensjonsinntekt som du har ved siden av næringsinntekten.

Kapitalinntekter, fradrag og formue er også faktorer som er med på å beregne forskuddsskatten. Dette sendes inn til Skatteetaten.

For enkeltpersonforetak beregnes forskuddsskatten utfra forventet inntekt i det inneværende året, mens for aksjeselskap blir den beregnet basert på inntekt fra det forrige året.

I Centiga sitt regnskapsprogram for enkeltpersonforetak kan du sende fakturaer og lage regnskap. Systemet har gode opplæringsressurser og tilbyr gratis kurs til nye brukere. Prøv gratis i 30 dager her.

Betale forskuddsskatt

Når du skal betale forskuddsskatt er det noen steg du må følge. Det er viktig at du overholder frister som blir gitt, hvis ikke forfaller forskuddsskatten for resten av året med en gang.

Slik betaler du forskuddsskatt:

  1. Send inn forventet overskudd til Skatteetaten
  2. I innboksen din i Altinn får du informasjon om hvor mye du skal betale
  3. Betal inn forskuddsskatten etter informasjonen i Altinn
  4. Det er viktig at du holder deg til fristene for når skatten skal betales.

Du må også huske å bokføre skatten i regnskapet ditt. forskuddsskatt skal bokføres debet 2540 Forskuddsskatt upersonlig skatteyter og kredit 1920 Bankinnskudd.

I Centiga kan du sende inn MVA-melding og Næringsoppgave direkte fra systemet.

Forskuddsskatt datoer 2023

Hvilke datoer du skal betale forskuddsskatt kommer an på selskapsformen din. Enkeltpersonforetak betaler skatt fire ganger i året, mens aksjeselskap har kun to skatteinnbetalinger i året.

Her er fristene for forskuddsskatt for ENK i 2023:

  • mars
  • juni
  • september
  • desember

Fristene for forskuddsskatt for AS er:

  • februar
  • april

I tillegg må AS ofte også betale restskatt på høsten når skatteoppgjøret kommer, fordi en ikke vet hvor mye en kommer til å ha i inntekt når forskuddsskatten betales.

Forskuddsskatt enkeltpersonforetak

Alle nye enkeltpersonforetak i Norge må selv søke om å betale forskuddsskatt dersom du forventer å gå med overskudd. Dette gjør du på Skatteetaten sine nettsider.

Normalt betaler ENK mellom 34,4 og 49,8 prosent i skatt, og den betales i løpet av året.

Dersom du tror du kommer til å gå i underskudd det første driftsåret, skal du føre underskuddet når du leverer skattemeldingen, istedenfor å endre skattekortet.

Med et nettbasert regnskapsprogram er det enklere å holde oversikt over økonomien, og du vil bedre kunne beregne hva du forventer å ha i overskudd. I Centiga kan du gjøre dette helt gratis, i tillegg til å sende et ubegrenset antall faktura helt kostnadsfritt.

Litt om Centiga

Centiga er et enkelt regnskapsprogram med et smart AI som tolker kvitteringer og gir deg forslag til hvordan bilag skal bokføres.

Vi skiller oss fra andre regnskapssystemer ved at:

  • Du får en kvitteringsapp som sender kostnader rett inn i regnskapet

  • Systemet er blant Norges rimeligste

  • Kurs og chatsupport er helt gratis

Kom i gang

Tilleggsforskudd

Tilleggsforskudd er et beløp du kan betale dersom du får restskatt, og det er noe du mangler å ha betalt på forskuddsskatten.

Hvis du betaler tilleggsforskudd slipper du renter på kravet dersom du har restskatt. Det er altså en mulighet for seg som selvstendig næringsdrivende å betale inn slik at du slipper skatt, men er ikke et krav.

Siden det kan være vanskelig å regne ut nøyaktig hva du kommer til å tjene i løpet av et år, er det ikke uvanlig å måtte betale tilleggsforskudd. Dersom du ikke betaler tilleggsforskudd, vil du få vanlig restskatt i stedet.

Fristen for å betale tilleggsforskudd er 31. mai.

Skatteetaten

Det er på skatteetaten sine nettsider du kan søke om å få beregnet hvor mye du skal betale i forskuddsskatt. Det gjør du ved å følge disse stegene:

  1. Logg inn på skatteetaten.no
  2. Velg kategorien «Næring»
  3. Velg hva slags inntekt du har. «Annen næring» er vanligst
  4. Gå til «Overskudd annen næring» og «Personinntekt – annen næring» og legg inn forventet overskudd. Her fyller du inn samme tall på begge plasser.

Skal du føre regnskap? Prøv Centiga gratis.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis