Dersom du har bokføringsplikt betyr det at du må føre regnskap i henhold til bokføringsloven. Dette skal gjøre det enklere for Skatteetaten å kontrollere regnskapet ditt.

Det er størrelsen på virksomheten din og organisasjonsform som bestemmer hvorvidt du har bokføringsplikt eller ikke. Alle aksjeselskap bokføringsplikt, men det har ikke alle enkeltpersonforetak

Bokføringsplikt enkeltpersonforetak

Om enkeltpersonforetak har bokføringsplikt eller ikke, kommer an på omsetningen i selskapet. Dersom du har en omsetning på over 50.000 kroner i løpet av ett år så er du bokføringspliktig.

Da må du føre regnskapet ditt i henhold til bokføringsloven.

Uansett hvor mye du har i omsetning, må alle virksomheter kunne dokumentere inntekter og utgifter ovenfor myndighetene.

Derfor anbefaler vi at du bruker et gratis regnskapsprogram slik at du har oversikt over økonomien og du et sted du trygt kan lagre bilagene dine.

Disse har bokføringsplikt:

Det er ikke alle som har bokføringsplikt, men dersom du oppfyller ett eller flere av kravene nedenfor, så må du føre regnskapet etter føringene i bokføringsloven.

  • Aksjeselskap
  • ENK med omsetning på over 50.000 kroner
  • Alle som leverer næringsoppgave
  • Alle som leverer MVA-melding

Dersom du ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret har du fritak fra bokføringsplikten. Men du må uansett dokumentere alle inntekter og utgifter i virksomheten, og oppbevare disse i henhold til bokføringsreglene.

Bokføringsloven

Bokføringsloven slår fast en gitt metode for hvordan du skal føre regnskapet ditt. Her beskrives de ulike opplysningene som skal være med i regnskapet og hvordan det skal settes opp.

Når du fører regnskap etter bokføringsloven betyr det at du oppfyller de kravene som forskriften bestemmer. Enkelt forklart menes det at du har et fullstendig regnskap som er sporbart i minst fem år.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Her lager over 5.500 Norske bedrifter fakturaer. Kundene gir oss 4,7 av 5 mulige stjerner i Google.

Vi skiller oss fra andre fakturasystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

Bokføringsloven faktura

Som nevnt tidligere må du dokumentere alle inntekter og utgifter som selskapet ditt har. Dette kan gjerne dokumenteres med en faktura.

Disse fakturaene og andre bilag må du oppbevare sikkert og i henhold til bokføringsreglene i minst fem år.

Vi anbefaler at du bruker et gratis fakturaprogram til å lage og sende faktura. Da er du sikker på at alle opplysningen kommer med og at fakturaen er i henhold til bokføringsloven.

I Centiga kan du også føre regnskapet ditt helt kostnadsfritt, i tillegg til å sende et ubegrenset antall faktura i alle format.

Gratis bokføring

Med økonomien i Centiga, kan du bokføre bilagene dine gratis direkte i systemet. Når fakturaen din blir betalt, bokføres den automatisk i regnskapet ditt.

Du kan også være sikker på at alle bilagene oppbevares på en trygg og sikker måte, og i henhold til bokføringsloven.

Se hvordan du enkelt bokfører bilag i Centiga, helt gratis:

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis