Kanskje du har en drøm å bli gründer og starte et eget selskap? Da må du sette deg inn i de ulike selskapsformene og finne ut hva som passer best for deg og din bedrift.

Det er en rekke valg du må ta før du er klar til å starte en bedrift. Her gir vi deg syv fordeler med hvorfor du bør velge enkeltpersonforetak.

Et lite tips: Før regnskapet ditt i et  gratis økonomisystem.

1. Gratis registrering

Det er gratis å registrere et enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret, men dersom du skal registrere virksomheten i Foretaksregisteret koster det 2250 kroner. Men det er fortsatt langt rimeligere enn å registrere et aksjeselskap, der du må ha 30.000 kroner i egenkapital.

Du må registrere virksomheten i Foretaksregisteret dersom du skal drive med kjøp og salg av varer, ta pant i varelager eller ha over fem ansatte. I tillegg gir registrering i Foretaksregisteret deg enerett på firmanavnet og en firmaattest.

Les mer om å starte enkeltpersonforetak og drive eget firma her.

2.    Enkeltpersonforetak Brønnøysund

Etter at du har registrert enkeltpersonforetaket må du fylle ut skjemaet Samordnet registermelding i Altinn. Dette skjemaet må så godkjennes av Brønnøysundregistrene. Behandlingstiden her kan variere etter hvor stor pågang de har.

Ofte tar behandlingstiden kort tid og du får som regel organisasjonsnummeret ditt få dager etter at du har sendt inn skjemaet til Altinn. Dersom det er stor pågang hos Brønnøysundregistrene kan det ta opp mot to uker før du får organisasjonsnummeret ditt.

Litt om Centiga

Centiga er Norges første gratis økonomisystem. Her lager over 5.500 Norske bedrifter fakturaer. Kundene gir oss 4,7 av 5 mulige stjerner i Google.

Vi skiller oss fra andre fakturasystemer ved at:

  • Fakturering, bilagsføring og KID er gratis

  • Det er ingen systemavgift eller andre skjulte kostnader

  • Vi tjener kun penger på ekstratjenester som lønn, fakturasalg og direkte betaling

3.    Enkelt å drive

Når du har et ENK, kalles du for selvstendig næringsdrivende. Det betyr at enkeltpersonforetak ikke skiller mellom bedriften og deg som person, og du skatter dermed av overskuddet til virksomheten på din private skattemelding.

Med et enkeltpersonforetak står du fritt til å ta ut penger etter eget ønske uten at det regnes som lønn eller utbytte.

4.    Du slipper årsregnskap og revisjon

Det er enkelt å opprette et enkeltpersonforetak, og du har få formelle krav. De aller fleste ENK slipper å levere årsregnskap og er heller ikke revisjonspliktige.

Enkeltpersonforetak som har en omsetning på under 50.000 kroner i løpet av et regnskapsår er ikke bokføringspliktige, men må fortsatt føre et enkelt regnskap der alle inntekter og utgifter dokumenteres.

ENK som har omsetning på over 50.000 kroner er bokføringspliktige og må føre regnskap etter bokføringsloven og ta vare på fakturaer, kvitteringer og kontrakter i 5 år. Da må du også sende inn årsregnskap til Brønnøysundregistrene.

I Centiga kan du enkelt bokføre bilag og føre regnskapet ditt helt gratis. her kan du sende et ubegrenset antall faktura i ulike format uten ekstra kostnad.

Se videoen under om hvordan du enkelt bokfører bilag i Centiga

Kom i gang med Centiga →

5.    Færre formaliteter

I et enkeltpersonforetak er det færre formaliteter enn i et AS. Du slipper ting som styre, stiftelsesmøte, generalforsamlinger og lignende.

Så lenge du ikke er regnskapspliktig og har over 6 millioner kroner i driftsinntekter, har eiendeler på over 23 millioner eller har gjennomsnittlig antall ansatte på over 10 årsverk, er du ikke revisjonspliktig. Da slipper du å bruke penger på å leie inn en ekstern revisor.

I Centiga blir bilagene dine automatisk lagret slik at du har god oversikt over alle transaksjoner når du skal sende inn skattemeldingen og næringsoppgaven.

6.    Du trenger ikke betale arbeidsgiveravgift

Dersom du ikke har ansatte, og det kun er deg som jobber i enkeltpersonforetaket ditt, trenger du ikke å betale arbeidsgiveravgift på deg selv. Normalt er arbeidsgiveravgiften 14,1 prosent av lønnskostnaden.

Du kan fordele overskuddet fra virksomheten din mellom deg selv og ektefellen din, og du trenger verken å betale arbeidsgiveravgift eller feriepenger.

Samtidig har du ikke krav på goder som sykepenger, dagpenger, omsorgspenger og lignende, slik som ansatte i et aksjeselskap har. Grunnen til dette er at slike goder ofte er finansiert arbeidsgiveravgiften som betales på ansattes lønn.

Du har rett på 75 prosent sykepenger fra 17. dag i et enkeltpersonforetak. Det er også mulig å tegne egne forsikringer for å få bedre dekning.

Infographic om kundefordring

7.    Enkeltpersonforetak skatt under 50.000

Så lenge virksomheten din har en omsetning på under 50.000 kroner trenger du kun levere en skattemelding. Da rapporterer du resultatet fra enkeltpersonforetaket ditt direkte i din private skattemelding.

I tillegg til skattemeldingen må de fleste ENK også levere Næringsoppgave 1. Som nevnt over skatter du av overskuddet på virksomheten.

Men du kan få skattefradrag på en del kostnader som du har knyttet til virksomheten. Som for eksempel innkjøp av oppstarts- og driftsmidler, utgifter til hjemmekontor, og kostnader du har i den daglige driften dom bruk av bil, kost og losji og mobilabonnement kan du få skattefradrag for.

Ved å føre regnskapet i Centiga kan du legge inn fakturaer og bilag fortløpende i systemet, og de vil da komme riktig i næringsoppgaven når den skal leveres.

Er du i tvil om hva du skal levere? Snakk med en regnskapsfører i Centiga

Har du lyst til å prøve et gratis regnskapsprogram? Kom i gang med Centiga.

Andre leste også…

Kom i gang med Centiga, og utforsk mulighetene ved et enkelt regnskapsprogram for små bedrifter.

Prøv gratis