Lagring av bilag: Det blir billigere å lagre ting i skyen

Lagring av bilag: Det blir billigere å lagre ting i skyen

Regnskap

Lagring av bilag: Det blir billigere å lagre ting i skyen

Sverre Tidemann-Nilsen, mars 31, 2021


Det var sikkert mye som var bedre før, en enklere tid ville mange sagt. Men ikke nødvendigvis for entusiastene. Var du interessert i media krevde det enorme investeringer i både hylleplass og dyrt utstyr. Det var mye lettere å se hva en person var opptatt av, vi kunne bare ta  en kikk i hjemmet deres.

 

I dag er det litt vanskeligere. Vhs-kassettene er byttet ut med abonnement på titals streamingtjenester, og Lp-platene ligger komprimert i spillelister på smarttelefonen. De fleste på 80-tallet ville nok fått en bakoversveis Gordon Gekko verdig hvis de fikk høre at de i fremtiden, ville få tilgang til hele verdens film og musikkbibliotek for bare et par hundrelapper i måneden. Årsaken til dette er i stor grad knyttet til hvordan vi lagrer data.

 

Utviklingen i lagring har vært enorm de siste årene. På starten av 2000 tallet kostet en 15GB hard disk ca 1500 kroner i dagens verdi. I skrivende stund kan du kjøpe en 6TB hard disk på elkjøp til 1800 kroner. Dette tilsvarer da 400x mer lagring for nesten samme pris! Bare for å sette det i perspektiv ville da en 6TB hard disk kostet deg 600 000,- i år 2000. Vi ser samme trend hos telefoni, bredbånd, og skybaserte tjenester. Om 20 år vil nok også vi humre når vi ser tilbake på “den gangen vi betalte 500,- måneden for 15 GB mobildata”.

 

Det samme gjelder også lagring av bilag. Borte er de blå permene, og borte er de endeløse reoler med fullstappede arkivskap. Regnskapsføreren ankommer ikke lenger med x antall kofferter på slep, men heller en enkel laptop. Skyen den har kommet for å bli, og en ting er sikkert - det blir billig.

 

Ønsker du å komme i gang med et gratis faktura- og regnskapsprogram? Opprett en kostnadsfri konto i dag.