Sende faktura som privatperson: Slik kan du fakturere gratis som privatperson uten firma

Sende faktura som privatperson: Slik kan du fakturere gratis som privatperson uten firma

Fakturering

Sende faktura som privatperson: Slik kan du fakturere gratis som privatperson uten firma

Sverre Tidemann-Nilsen, februar 10, 2021


Hvis du driver en hobbyvirksomhet eller utfører enkelte jobber kan du fakturere som privatperson uten å opprette et selskap. Dette gjøres enkelt i Centiga og du kan sende fakturaen som epost eller printe den ut for å sende med posten. Dette er en gratis, skybasert tjeneste som sparer deg tid og skaper profesjonelle fakturaer for hva enn du ønsker ta betalt for av mindre oppdrag.

Det finnes faktura regler for fakturering som privatperson som du må se over. Blant annet er det ikke tillatt å lage fakturaer i programmer som Excel og Word med mindre du printer ut på forhåndsnumrerte og gyldige fakturablanketter. Hvis du utfører mange oppdrag hos forskjellige arbeidsgivere, kan dette bli vurdert som skattepliktig virksomhet og da burde du se om det lønner seg å opprette et selskap istedenfor, eksempelvis et enkeltmannsforetak eller AS. I blogginnlegget går vi gjennom hva du må tenke på hvis du vil sende faktura som privatperson.

 

Fakturering uten mva

Som privatperson kan du ikke mva-registrere deg i Altinn og du må fakturere uten mva hvis du selger varer eller tjenester for mindre enn 50 000 kroner per år. Skal du fakturere for mer enn 50 000 kroner, må du opprette et selskap og registrere deg i Merverdiavgiftregisteret når du når grensen for 50 000 kroner kan du begynne å føre mva på faktura.

Grensen for 50 000 kroner gjelder ikke hvis du har utleietjeneste av fast bolig. Dette betyr at du kan leie ut bolig uten å tenke på plikten til å betale merverdiavgift, selv om du tjener mer enn 50 000 kroner i løpet av en 12-måneders periode. Se mer om dette på Skatteetaten.

Utleietjenester kan settes på automatikk

For deg som har en utleietjeneste, for eksempel husleie, så vil det være enklere for deg å opprette en abonnementsfaktura hvis du vil fakturere fortløpende og periodevis. Du sparer tid hver måned og fakturaen sendes autmatisk til den tiden og det beløpet du ønsker. I Centiga er abonnementsfakturering gjort gratis, funksjonen hentes enkelt i Centiga Store. Les mer om hvordan du oppretter en abonnementsfaktura i systemet her.

Checklist: Når du skal sende faktura som privatperson

1. Forsikre deg om at du vil selge produkter eller tjenester for mindre enn 50.000 kroner per år. Hvis du ikke har en utleietjeneste så skal du opprette et selskap istedenfor.

2. Opprett en konto gratis i Centiga for «Gratis faktura», dette er enkelt og krever bare e-postadresse og passord. Når dette er gjort, fyller du ut skjemaet med din personlige informasjon. På få minutter kan du starte å fakturere!

3. Når du har opprettet en konto kan du gå til «Salg» i menyen. Herfra kan du opprette en enkel faktura eller en abonnementsfaktura til valgt kjøper. Bruk gjerne guiden vår som viser hvordan du kan sende din første faktura. Du kan enkelt fylle i informasjon mens guiden kjører. Se hvordan du oppretter din første faktura her.

Er du klar til å sende din første faktura? Kom i gang gratis i dag.